Osječko-baranjska

OSJEČKI HDZ O VRTIĆIMA

''Pozivamo gradske čelnike da roditeljima daju jasno tumačenje i ne dovode ih u još težu situaciju''

Iz HDZ-a Grada Osijeka javnosti su se obratili priopćenjem. "U manirama Super Hika isti oni kojima se teško odreći vijećničkih naknada, naknada za nadzorne odbore i upravna vijeća spremni su u vrijeme korona virusa uzeti roditeljima do 400 kn mjesečno za uslugu koju ne koriste i uskratiti pravo na besplatan vrtić u vrijeme godišnjeg odmora na koje po pravilniku imaju pravo", kažu među ostalim.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Osijek Ivan Radić
Piše: Republika.eu / priopćenje

Priopćenje za javnost koje potpisuje Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Osijek Ivan Radić prenosimo u cijelosti:

"Krajem ožujka predstavnici gradske uprave su najavili mjere pomoći gospodarstvenicima i građanima uslijed epidemije uzrokovane korona virusom. S ciljem zajedništva i bijega od politiziranja u danima ugroze prihvatili smo predložene mjere bez isticanja ikakvih nesuglasica.

Jedna od tih mjera, pompozno predstavljena i potpuno logična, koju su donijeli apsolutno svi veći gradovi u Hrvatskoj, bila je oslobađanje svih roditelja koji ne dovode djecu u vrtić od plaćanja te usluge u razdoblju od 16. ožujka do 15. svibnja. Osim što je trajanje te mjere bilo proizvoljno određeno do 15. svibnja, stajalo je i obrazloženje da će roditelji za to vrijeme koristiti povlasticu neplaćanja zbog korištenja godišnjeg odmora.

Posljednjih dana primili smo velik broj poziva ljutitih roditelja koji se osjećaju prevareno misleći da je Grad postupio kao i sve ozbiljnije gradske uprave u Hrvatskoj i oslobodio ih plaćanja usluge koju i tako nisu koristili.

Prema objašnjenjima koja su im dana nisu dobili ništa, gradski čelnici su samo zamijenili besplatne ljetne mjesece - srpanj i kolovoz za korona mjesece i to su prikazali kao veliku mjeru pomoći našim sugrađanima. 

Želimo vjerovati da se radi o nesporazumu i pogrešci koju će gradska uprava ispraviti, no i bez toga tu nepravdi nije kraj. Usprkos preporuci Nacionalnog stožera da sva djeca za koju se to može osigurati i dalje ostanu kod kuće, u gradskoj upravi odlučili su naplaćivati usluge vrtića roditeljima koji će se nastaviti pridržavati uputa epidemiologa i neće dovoditi djecu u vrtić.

U manirama Super Hika isti oni kojima se teško odreći vijećničkih naknada, naknada za nadzorne odbore i upravna vijeća spremni su u vrijeme korona virusa uzeti roditeljima do 400 kn mjesečno za uslugu koju ne koriste i uskratiti pravo na besplatan vrtić u vrijeme godišnjeg odmora na koje po pravilniku imaju pravo.

Pozivamo gradske čelnike da roditeljima daju jasno tumačenje i ne dovode ih u još težu situaciju sada kad su im kućni budžeti i tako pogođeni ovom situacijom. Također ih pozivamo da odustanu od odluke i ukinu naplatu za one koji vrtić ne koriste kako sada dok traju mjere Stožera, tako i u vrijeme ljetnih praznika."