Nogomet

SVE UTAKMICE BEZ GLEDATELJA

Prvo kup 30. svibnja, Prva liga kreće 6. lipnja, a Šibenik prvak Druge lige

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku kako će utakmicama polufinala Hrvatskog kupa 30. i 31. svibnja biti nastavljena nogometna sezona koja je u ožujku prekinuta zbog epidemije COVID-19, priopćio je u srijedu HNS.

Ilustracija   FOTO:S. Hermann & F. Richter / Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

U polufinalu kupa se sastaju Rijeka - Osijek, te Slaven Belupo  - Lokomotiva, a finale bi prema prijašnjem planu bilo odigrano 1. kolovoza.

Natjecanje u Prvoj ligi bilo bi nastavljeno 6. lipnja. Do kraja prvenstva preostalo je deset kola, a to znači da bi zadnje, 36. kolo, bilo 25. srpnja. 

Sve utakmice bile bi odigrane bez prisustva gledatelja, a kvalifikacije za popunu Prve Lige predviđene su za 2.i 5. kolovoza. 

Za ulazak u Prvu i Drugu HNL, odnosno za odigravanje kvalifikacija za plasman u Prvu ili Drugu HNL, potrebno je imati odgovarajuću licencu za natjecateljsku godinu 2020/21, a konačna odluka o sustavu natjecanja za natjecateljsku godinu 2020/21. donijet će se nakon postupka licenciranja, završetka natjecanja i dobivenog mišljenja Hrvatskog olimpijskog odbora, odnosno suglasnosti Središnjeg državnog ureda za šport.

Natjecanje Druge HNL neće se nastaviti i trenutna tablica proglašava se konačnom. To znači da je prvo mjesto osvojio Šibenik koji ima 41 bod, druga je Croatia Zmijavci sa 33, a treći je Orijent 1919 također sa 33 boda, ali slabijom gol-razlikom. Iz Druge HNL nitko neće ispasti, a termini kvalifikacijskih utakmica za popunu Druge HNL bit će određeni naknadno.

Također, neće se nastaviti natjecanje Treće HNL i trenutne tablice pojedine skupine proglašavaju se konačnim. Iz pojedine skupine Treće HNL nitko neće ispasti, a termini kvalifikacijskih utakmica za popunu Treće HNL biti će određeni naknadno.

Neće se nastaviti natjecanje Druge HNLŽ, te Druge HMNL, a trenutne tablice pojedine skupine proglašavaju se konačnima.

Sva natjecanja mladeži (muški, žene, mali nogomet) neće se nastaviti i trenutne tablice proglašavaju se konačnima. Sudionici pojedinih liga iz natjecateljske godine 2019/20. ostat će jednaki i u sljedećoj natjecateljskoj godini. U slučaju odustajanja pojedinog kluba odluke o popuni liga donijet će Izvršni odbor HNS na prijedlog nadležnih komisija.

Odluka o eventualnom nastavku Prve HNLŽ i Prve HMNL donijet će se najkasnije do 18. svibnja. Također, odluka o predstavnicima HNS-a u UEFA klupskim natjecanjima iz liga koje se neće nastaviti donijet će se naknadno.

Sukladno epidemiološkoj situaciji u zemlji, konačno odobrenje za nastavak natjecanja po preporuci HZJZ-a donijet će Stožer za civilnu zaštitu RH. A HNS će, sukladno preporukama HZJZ-a, donijeti obvezujuće upute za klubove uoči nastavka natjecanja, kako bi se maksimalno zaštitilo zdravlje igrača i svih nogometnih aktera.