Osječko-baranjska

REAKCIJA OSJEČKOG HDSSB-a

Postoji li za čelnike i odgovorne Grada Osijeka više pojam ''odgovornost''?

Priopćenjem za medije javnosti su se obratili iz Gradske organizacije HDSSB-a Grada Osijeka. Među ostalim, pitaju: postoji li za čelnike i odgovorne Grada Osijeka više pojam ''odgovornost''?

Kuhačeva 9   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / priopćenje

Priopćenje koje potpisuje povjerenik HDSSB-a za Gra  Osijek Ivica Završki prenosimo u cijelosti:

"Prije desetak dana HDSSB je svojim javnim pozivom zatražio od čelnika Grada Osijeka žurno donošenje akcijskog plana (i ozbiljnog rebalansa proračuna) kojim bi Grad utvrdio mjere pomoći svojim građanima pogođenim gospodarskom recesijom uzrokovanu epidemijom korona virusa koja nam neminovno slijedi. Takve mjere i planove drugi hrvatski gradovi svakodnevno donose, no osječki čelnici očito misle da imaju vremena.

Potpora Grada u vidu jednokratne pomoći malim poduzetnicima od po 1.000,00 kn. po zaposleniku najavljena je kao prva u nizu no drugih izgleda-nema. U proračunu Grada  od 812.800.000,00 kn. 5,5 milijuna kn. koje Grad Osijek predviđa za ovu namjenu, ponovo naglašavamo, samo su kap u moru. Kao ozbiljna i konstruktivna oporba ponudili smo i prijedlog mjera koje bi barem dijelom pomogle najugroženijim kategorijama stanovništva. A kao odgovor na ovaj apel s našeg gradskog broda za koji nismo sigurni ima li kapetana, dobivamo samo-muk. I svakodnevne afere. Najnovija je ona sa plaćanjem čuvanja mjesta u vrtićima dok traju posebne mjere radi epidemije virusa Covid 19. Roditelji (jučer već gotovo njih tisuću) potpisuju peticiju,  izražavajući nezadovoljstvo apsurdnom odlukom uprave Dječjeg vrtića Osijek da bez obzira što svoju djecu NE MOGU slati u vrtiće moraju plaćati 400 kn. za „čuvanje“ mjesta u vrtiću na koje i da hoće-ne mogu doći! Neki već ispisuju djecu iz vrtića … Poneki se gradski vijećnik već javio ili će se javiti, hvatajući političke poene,  kako bi protiv toga ( ili protiv, primjerice, ograničavanja broja klupa i stolica pred kafićima!) protestirao no nitko ne spominje, niti čini se to ikome pada na pamet, tražiti ono najvažnije- osobnu odgovornost zbog legaliziranje pljačke osječkih roditelja. Postoji li taj pojam za aktualnu gradsku vlast, nakon sedam izgubljenih godina?  Kako  mjere koje tražimo nitko nije donio, naravno  da uprava Dječjeg vrtića kao i uprave drugih gradskih tvrtki  rade što žele. Najzanimljivija  je ipak reakcija aktualne zamjenice gradonačelnika gospođe Žane Gamoš koja se, pazite, „ ograđuje“ od neprofesionalnog načina komuniciranja Uprave Dječjih vrtića! I predlaže da se iznos od 400,00 kn. umanji na 200,00 kn.!? Pa tko je postavio i tko nadzire rad Uprave? Roditelji možda? A prije zadnjih lokalnih izbora svi su se kleli kako će Osječanima u gradu u teškoj recesiji osigurati-besplatne vrtiće! Hoćemo li i na ovom primjeru ponovo utvrditi kako nema osobne odgovornosti ni ravnateljice Dječjeg vrtića ni gradskog čelništva? Jesu li i zato krivi-roditelji? I to se zove pronatalitetna politika u gradu koji izumire.

Konačno, opet podsjećamo da smo predložili, kao moralni čin,  da se gradski vijećnici, bez obzira bili uz vlast ili u oporbi odreknu svojih vječničkih naknada, članovi Nadzornih odbora i vijeća svojih naknada, a gradski čelnici  barem trećine svojih plaća, do kraja mandata,  čime bi baš oni  počeli smanjivati gradske rashode.  Čekamo da se prvi javi.."