Osječko-baranjska

I TO JE OSIJEK

Osječka turistička atrakcija u govnima!

Vodena vrata u osječkoj baroknoj jezgri Tvrđi posljednji puta obnovljena su 2015. godine, i tada je najavljeno kako će biti nova turistička atrakcija grada. Pa, pogledajte kako izgledaju 5 godina nakon obnove.

Osječka turistička atrakcija u govnima!   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Ovako danas izgledaju Vodena vrata u osječkoj Tvrđi. Rijeko tko kroz njih može proći, a da ne stane u golublji izmet. Upravo ova vrata bila su dio velikog projekta obnove tog dijela Tvrđe u sklopu kojeg je uređen i prostor ispred samih vrata, a postavljen je i informacijski punkt. Radovi su trajali  pet godina, a u njih je uloženo oko četiri milijuna kuna. 30. listopada te 2015. upriličeno je svečano otvorenje, na kojem su bili brojni uzvanici.

"Mislim da jako lijepo izgleda, posebno po noći kada se rasvjeta upali, mislim da će Osječani biti zadovoljni, i svi naši gosti u ovom gradu, i moram iskoristiti priliku i čestitati i ministarstvu i svojoj kolegici i prijateljici Anki Mrak Taritaš, koja je izgurala vrlo profesionalno zajedno sa Željkom ovaj projekt i u biti pokazala da toliko prostora još ima za urediti oko i unutar Tvrđe. I ako se krene ozbiljno, znači imamo sad primjer kako to može izgledati, ako se ozbiljno kreće korak po korak u uređivanje, i ja mislim da ne smijemo stati", rekao je u listopadu 2015. tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

A čini se da se ipak stalo, ili bolje rečeno dobrano otišlo unazad,  pa sada Osječani umjesto, kako je to tada pompozno najavljeno, turističke atrakcije i mjesta za razne priredbe na otvorenom, imaju prostor koji očito može veseliti samo golubove. Novim izgledom, Vodenih vrata zasigurno ne bi bio zadovoljan ni  graditelj Tvrđe general Stephan von Beckers, čije je tijelo prema pričama zazidano u vanjske bedeme Tvrđe.

Inače, vodena vrata izgrađena su 1711., godine na mjestu dotadašnjih starijih, srednjovjekovnih gradskih, a skrb o gradnji  vrata kao i cijele Tvrđave vodio je Eugen Savojski.

1757. godine podignuto je novo, današnje, pročelje Vodenih vrata u obliku slavoluka pobjede u čast Slavonskih Graničara iz Brodske i Gradiške regimente, koji su odigrali ključnu ulogu u velikoj pobjedi vojske carice Marije Terezije nad pruskim kraljem Fridrihom Velikim. 1846.godine u doba bana Josipa Jelačića, koji je s vojskom boravio u Osijeku u zimu 1848-49., izgrađen je novi podizni most Vodenih vrata

I tako su se ova vrata kroz svoju povijest mijenjala, nadograđivala i dotjerivala, ali sigurno smo da ni za Jelačića ni Savojskog nikada nisu bila ništa više od svratišta za golubove.