Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Branislav Smiljanić osuđen na 7 i pol godina zatvora!

Na ukupno sedam i pol godina zatvora nepravomoćnom presudom osuđen je 23-godišnji Branislav Smiljanić koji je proglašen krivim za nesreću u kojoj je život izgubio poznati glumac osječkog HNK Aleksandar Bogdanović, te za bijeg s mjesta nesreće. Donošenje presude pratili su Bogdanovićeva supruga i kolege koji su izrazili nezadovoljstvo dužinom kazne.

Branislav Smiljanić osuđen na 7 i pol godina zatvora!   FOTO:Ivan Peric / CROPIX
Piše: Republika.eu / STV

Presuda osječkog županijskog suda potvrdila je kako je 23-godišnji Branislav Smiljanić 21. prosinca prošle godine u kasnim večernjim satima u Trpimirovoj ulici na pješačkom prijelazu automobilom naletio na osječkog glumca Aleksandra Bogdanovića, te je zatim pobjegao s mjesta nesreće. Bogdanović je od posljedica preminuo u KBC-u Osijek na sam Božić.

Pri odmjeravanju kazne sutkinja je kao otegotnu okolnost Smiljaniću navela to što je recidivist, što je već uhvaćen kako vozi bez vozačke dozvole, 2017. godine je već skrivio prometnu nesreću, ali i to što je pobjegao s mjesta nesreće.Kao olakotne okolnosti u obzir mu je uzeto to što se pokajao, što je plakao, kao i njegova dob.

Nakon izricanja presude Sena Krupić, supruga Aleksandra Bogdanovića kazalaje kako je Smiljanić mogao dobiti između 3 i 15 godina zatvora za ubojstvo, no kako je dobio samo pola najveće predviđene kazne.

"Taj dečko je napravio sve, apsolutno sve da dobije maksimalnu kaznu. Vožnja bez vozačke dozvole, upravljanje autima četiri godine, prekoračenje brzine, ubojstvo u suprotnom traku ceste, ne znam što bi više netko morao napraviti da dobije maksimalnu kaznu od 15 godina, tako da se ja s ovom kaznom uopće neću složiti, s obzirom da smo mi kažnjeni s njegove kazne za cijeli život bez njega", rekla je razočarano Sena Krupić, Bogdanovićeva supruga.

Kazala je i kako ova presuda nije dobra poruka, kako mladima koji voze brze automobile, tako i društvu.

"Mislim da, kako Aleksandra više nema i neće ga više nikada biti s nama, ta bol koju mi imamo neće trajati šest godina, i poruka društvu bi trebala biti maksimalna kazna koju bi uopće mogao dobiti da se takva devijantna  ponašanja više ne bi ponavljala, jer za ovih sedam godina će se opet ponavljati. Ovo nije maksimalna kazna koju bi Branislav trebao dobiti za ubojstvo Aleksandra Bogdanovića", kaže Krupić.

Presudu su komentirali i prijatelj Aleksandra Bogdanovića Eduard Srčnik te glumac Miroslav Čabraja koji je kazao kako je sustav moralnih vrijednosti u našem društvu potpuno poremećen.

"Vidimo da, kako je obrana to iznosila, svakom se to moglo dogoditi. Ali ja ne znam kom se to može svakom dogoditi da sjedne u auto bez vozačke dozvole, kom se to svakom moglo dogoditi da se ne pruži pomoć umirućem čovjeku, jednostavno, kao što je i Sena rekla ne daje se jako dobra poruka zato što, jedino koja bi poruka bila dobra je ta da se da maksimalna kazna", rekao je prijatelj Aleksandra Bogdanovića i glumac HNK Miroslav Čabraja.

"Bolan sam, i ovo što su napomenuli Sena i Miroslav Čabraja, dodat samo da sam u šoku, da moralna brana koja je davno u našem društvu napuknuta, danas se potpuno raspala... nepravedno", kaže prijatelj Aleksandra Bogdanovića Eduard Srčnik.

Na ovu nepravomoćnu presudu po svemu sudeći bit će uloženi i prigovori, a već su najavljene i privatne tužbe.