Osječko-baranjska

POČAST NEVINIM ŽRTVAMA

Na današnji dan 1945. komunistička vlast započela sustavni progon njemačke nacionalne manjine

Komemoracijom kod spomenika žrtvama Radnog logora na gradskom groblju u Valpovu Njemačka zajednica-Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka obilježila je Dan progona njemačke manjine.

Komemorazija   FOTO:Valpovština.info
Piše: Valpovština.info / Republika.eu

Ove godine izuzetno, komemoracija je održana u vrlo uskom krugu  izaslanstva Zemaljske udruge Podunavskih Švaba u Hrvatskoj.

Prije nego što je poveo molitvu, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije u Valpovu, Zvonko Mrak, rekao je:

Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj komemoracijom obilježava Dan progona - Vertreibungstaga - njemačke nacionalne manjine od strane tadašnje nove komunističke vlasti, 11. svibnja 1945.

Toga dana tisuće pripadnika njemačke manjine - djeca, žene i starci - bez ikakve svoje osobne krivice - brutalno su istjerani sa svojih ognjišta i smješteni u konclogor u Valpovu.

U neljudskim uvjetima - od gladi, tifusa i hladnoće - blizu dvije tisuće njih ostavilo je svoje kosti pod ledinom valpovačkog logoraškog groblja.

Znamo da za ovaj zločin nitko nije odgovarao. Ne smijemo mrziti niti se osvećivati, nego opraštati i ono najvažnije – moliti, rekao je župnik Zvonko Mrak i potom poveo molitvu.

Predstavnici Njemačke zajednice, predvođeni Nikolom Makom, Vladimirom Hamom i Darkom Apelom podno spomenika na valpovačkom groblju položili su vijenac i zapalili svijeće i tako odali počast nevinim žrtvama progona.

 

IZVOR: Valpovština.info