Društvo

NACIONALNI STOŽER

Od devet novozaraženih sedam s otoka Brača

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno devet novozaraženih koronavirusom od kojih je sedam s otoka Brača, a preminula je jedna osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite koji je poručio i da će o ulasku stranaca u zemlju odlučivati granična policija.

Krunoslav Capak   FOTO:Josip Regovic / POOL / PIXSELL
Piše: Republika.eu / Hina

Ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj je 2196.

"Učinjeno je 46.071 testiranja, od toga u zadnjih 24 sata njih 1169. Postotak pozitivnih je 4,77 posto”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U Koprivnici je preminula jedna osoba rođena 1936. godine koja je imala kronične bolesti. Na respiratoru je 12 bolesnika, a hospitalizirano ih je 160, što je devet manje nego jučer.

Iz zdravstvenih ustanova otpuštene su 684 osobe, odnosno devet više nego jučer. Kod kuće je oporavljenih 1100 osoba, 11 više nego jučer. 

Oporavljeno je njih ukupno 1784, što je 20 osoba više nego jučer.

Većina novooboljelih iz samoizolacije

Ministar je naglasio da je od devet novozaraženih, njih sedam s otoka Brača, a dvoje iz Brodsko-posavske županije te da je većina iz samoizolacije.

Beroš je dodao da je KBC Rijeka jutros otpustila zadnjeg zaraženog pacijenta.

Tijekom ponedjeljka na otoku Braču testirat će se još stotinjak otočana koji su prošlih dana bili u kontaktu s do sada 41 zaraženom osobom u šest mjesta, izvijestili su iz županijskoga Stožera civilne zaštite.

Na Braču u Nerežišćima je trenutno 20 zaraženih osoba, u Pučišćima deset, Supetru šest, Bolu troje, te po jedna osoba u Sutivanu i Milni.   

U Brodskoj-posavskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su dvije novozaražene osobe te je u četiri dana otkriveno devet novooboljelih, priopćio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije. 

Devet osoba koje su oboljele u ta četiri dana dio su skupine od dvadesetak radnika koji su se kući vratili iz Švedske.

Na području Brodsko-posavske županije ozdravilo je 12 osoba, a trenutačno je 16 osoba u statusu aktivnih bolesnika od covida-19.

U županijskoj karanteni je 17 osoba - iz Bosne i Hercegovine 11, Srbije dvije, te po jedna osoba iz Švedske, Njemačke, Finske i SAD-a.

Granična policija odlučuje o ulasku u Hrvatsku

O ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima odlučuje granična policija sukladno naputcima i propisanim epidemiološkim mjerama, izjavio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Dodao je da je u zemlju do ponedjeljka u 13 sati ušlo 667 stranih državljana - 285 slovenskih, 20 austrijskih i 60 državljana trećih zemalja, od kojih je najveći dio iz Bosne i Hercegovine.

Ministar je istaknuo da je dosad zabilježeno 600 zahtjeva putem novootvorene e-mail adrese Ravnateljstva za granice, gdje se stranci unaprijed informiraju mogu li, zbog razloga koje navode, ući u Hrvatsku.

Upitan za izvide u splitskom Domu za starije osobe u Splitu, Božinović je rekao da ministar unutarnjih poslova nema veze s izvidima. ''Neslužbeno mišljenje ne želim komentirati'', dodao je.

Božinović nije htio komentirati niti ostavku ravnateljice Doma za starije osobe u Koprivnici poručivši da je "ostavka privatni čin".

Ravnatelj HZJZ-a Krunosav Capak izvijestio je da su danas održali telekonferenciju s predstavnicima slovenskog Instituta za javno zdravlje oko protokola za dolazak slovenskih turista u Hrvatsku.

Naglasio je da razgovaraju i razmjenjuju epidemiološke podatke i iskustva u dvije države kako bi se i pod kojim uvjetima mogao dozvoliti ulazak i izlazak jednih i drugih državljana preko granice, a sve će se dogovarati na razini ministara.

HZJZ je završio validaciju seroloških testova, koji su pokazali iste rezultate kao i PCR testovi, sada se provode ankete među ispitanicima i prikupljaju serumi te će početkom idućeg tjedna sve biti spremno za testiranje prvih 1000 uzoraka.

To neće biti reprezentativan uzorak, a opsežnije istraživanje moći će provesti kada im bude odobren projekt koji su prijavili Zakladi za znanost, jer će imati više sredstava za kupnju testova.

Izbori: Glasanje na daljinu, nije problem ni korištenje zaštitne maske

Upitan za predstojeće izbore i glasanje ljudi u samoizolaciji, Capak je rekao kako oni nisu bolesni iako su pod povećanim rizikom pa bi se za njih moglo organizirati glasanje na daljinu, ali da ne bi bio ni problem da pristupe glasanju uz upotrebu zaštitne maske.

Capak je objasnio da se upute HZJZ-a za škole i vrtiće mogu primijeniti i na izvannastavne aktivnosti, ali odluka o njihovu početku je na resornom ministarstvu.

Capak će se u utorak sastati s predsjednikom Hrvatskog vaterpolo saveza radi dogovora o preporukama za bazene, koji se otvaraju 18. svibnja, a plivanje i korištenje bazena bit će dopušteno i djeci i za odraslima.

Hrvatska je u ponedjeljak ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera - škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.