Politika

SLIJEDI ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA

Jandroković i formalno zastupnicima predložio raspuštanje Sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i formalno je zastupnicima i predsjednicima odbora uputio odluku o raspuštanju Sabora koju mu je podnijelo šest klubova vladajuće većine.

Jandroković i formalno zastupnicima predložio raspuštanje Sabora   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Odluku, slijedom koje se Sabor raspušta u ponedjeljak, 18. svibnja, formalno su predložili klubovi HDZ-a, HNS-a, HDS/HSLS/HDSSB-a, nacionalnih manjina, SDSS-a i Stranke rada i solidarnosti.

Odluku o raspuštanju predložili su jer će, nakon što ona stupi na snagu, uslijediti Odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora koju donosi predsjednik države.

 Izbori za Sabor održavaju se najkasnije 60 dana od isteka mandata ili raspuštanja Sabora, zastupnici se biraju na mandat od četiri godine.

 Aktualni, 9. saborski saziv, konstituiran je 14. listopada 2016. kada je za njegovog predsjednika izabran 'mostovac' Božo Petrov koji je na toj dužnosti bio do svibnja 2017. kada je, nakon razlaza Mosta i HDZ-a, za predsjednika izabran Jandroković.  

 Da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak, 18. svibnja u četvrtak je najavio predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković koji je o tome obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28 lipnja te 5. ili 12. srpnja.

 Vlada je u protekle tri godine i sedam mjeseci ostvarila sve ključne ambicije koje si je postavila, rekao je premijer objašnjavajući tu odluku.