Osječko-baranjska

SASTANAK STOŽERA I TURISTIČKIH DJELATNIKA

Epidemija koronavirusa najviše naštetila kongresnom turizmu

Epidemija koronavirusa počinila je veliku štetu turizmu Osječko-baranjske županije, ponajviše kongresnom turizmu i velikim manifestacijama, pa će županijska uprava nastojati pomoći turističkim djelatnicima.

Sastanak Županijskog stožera Civilne zaštite i turističkih djelatnika u ponedjeljak u Osijeku   FOTO:OBŽ
Piše: Republika.eu / Hina

Zaključeno je to na sastanku Županijskog stožera Civilne zaštite i turističkih djelatnika u ponedjeljak u Osijeku.

Načelnik Stožera i dožupan Goran Ivanović rekao je da je epidemija najviše štete prouzročila kongresnom turizmu i organizaciji velikih manifestacija jer je bilo mnogo otkazivanja za lipanj i srpanj. No, dodao je, Slavonija i Baranja su sigurne kad je riječ o epidemiološkoj situaciji.

Upravni odjel za turizam i županijska Turistička zajednica imaju određene ideje, a župan Ivan Anušić sa stručnim službama izrađuje rebalans proračuna za ovu godinu i sigurno će biti zainteresiran za pomoć turističkim djelatnicima, poručio je Ivanović.

Direktorica županijske Turističke zajednice Ivana Jurić objasnila je kako je ova godina dobro počela jer je u siječnju povećan broj noćenja za 30 posto u odnosu prema prošloj godini, a u veljači za sedam posto.

U ožujku počinje lagani pad, u travnju bilježimo smanjenje broja noćenja od 73 posto u odnosu prema lani, a svibanj će vjerovatno pokazati još gore stanje. Ukupno, od 1. siječnja do 15. svibnja ove godine bilježimo pad broja noćenja od 56 posto u odnosu prema prošloj godini, dodala je Jurić.

Potvrdila je kako je najveći udarac doživio kongresni turizam, koji u ovo doba godine ostvaruje najbolje rezultate u broju noćenja i ugostiteljskim sadržajima pa je to dio koji će se morati najviše kompenzirati.

Lipanj - mjesec otvorenih vinskih podruma u vinogorjima Osječko-baranjske županije

S obzirom na to da su zbog epidemije otkazane mnoge manifestacije, Jurić je rekla kako se tijekom lipnja planira Mjesec otvorenih vinskih podruma u županijskim vinogorjima, manifestacija za koju su lokalni vinari vrlo zainteresirani, a koja bi u lipnju Osječko-baranjsku županiju učinila vinskom destinacijom.

Istaknula je kako je i dalje povećan interes za turističke posjete Slavoniji, a nedavno su stigli i upiti iz Mađarske za učeničke ekskurzije, gdje se traži smještaj s većim brojem postelja.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam Tatjana Roth je rekla kako se turistički djelatnici okreću domaćim gostima, a epidemiolozi će biti na raspolaganju svima koji žele ponuditi svoju pansionsku i drugu ponudu kako bi mogli nastaviti s radom.