Osječko-baranjska

SENAT DONIO ODLUKU

Od jeseni u Osijeku Kineziološki fakultet

Senat osječkog Sveučilišta u srijedu je donio odluku o osnivanju Kineziološkog fakulteta u Osijeku, čime bi dosadašnji Studij kineziologije, pri Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, postao samostalni fakultet.

Sva logistika i infrastruktura su osigurani na lokaciji gdje se sada nalazi srednja Građevinska škola   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Novi osječki fakultet trebao bi početi s radom od 1. listopada, a sva logistika i infrastruktura su osigurani na lokaciji gdje se sada nalazi srednja Građevinska škola, rekao je rektor Vlado Guberac nakon sjednice Senata.

Nema nikakvog posebnog opterećenja za proračun, jer smo već imali taj prediplomski i diplomski studij, imamo svoj nastavni kadar i stručno-administrativno osoblje, pojasnio je Guberac.

U Senatu osječkog sveučilišta ističu da u ovoj akademskoj godini na prediplomskom sveučilišnom studiju Kineziologiju studira 169 studenata, a predivđa se da će, u idućih pet godina, na prediplomskom i diplomskom studiju biti ukupno 395 redovitih i izvanrednih studenata.

Glede novih studijskih programa Guberac je podsjetio kako su već stigle dopusnice za novi Studij medicine na njemačkom jeziku te diplomski Studij socijalnog rada.

Najavio je kako su u izradi elaborati za nove studije, u deficitarnim djelatnostima, poput Studija farmacije te Studija šumarstva, zaštite prirode i okolišta, za koje se očekuju dopusnice u dogledno vrijeme.

Dodao je kako se očekuje da će buduće sveučilište u Slavonskom Brodu imati oko 2.300 studenata. a osječko Sveučilište, koje će vjerovatno biti mentorsko Sveučilište, skupa s doktorskim studijima, imalo bi 16.500 studenata.

Senat je jednoglasno podržao izdvajanje Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu iz osječkog Sveučilišta i osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu, prema odluci Hrvatskog sabora iz 2015. godine.

Procedura se odužila jer se čekala odluka Ustavnog suda, radi li se, s obzirom na odluku Sabora, o povredi autonomije Sveučilišta. Ustavni sud zaključio je da nema povrede autonomije, a osječko Sveučilište pristupilo je statusnim izmjenama, koje će omogućiti izdvajanje ovog fakulteta, njegovih studenata i djelatnika, pojasnio je rektor Guberac.