Osječko-baranjska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA OSIJEKA

Šimičić: gradonačelnik se kandidira za Sabor, a godinu dana ne dolazi na svoje radno mjesto

Gotovo svi oporbeni vijećnici i prije početka rasprave, napustili su sjednicu osječkog Gradskog vijeća. Vijećnici HDZ-a, stranke Biraj bolje te dio nezavisnih vijećnika otišao je jer je odbijen njihov prijedlog da se na dnevni red sjednice uvrsti aktualni sat, a koji vladajući nisu planirali.

Piše: Republika.eu / STV

Ono što je trebala biti rutinska sjednica osječkog Gradskog vijeća sa samo 11 točaka od kojih su većina izvješća iz 2019. godine, već i prije samog početka krenula je u drugom smjeru. Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Željko Kovačević prilikom rasprave o dnevnom redu predložio je da se ponovno uvrsti aktualni sat koji nije bio predviđen, a podržali su ga i drugi oporbeni vijećnici. No, prijedlog je većina odbila, a oporba napustila sjednicu.

"Pitanja i prijedlozi vijećnika su najinteresantnija točka dnevnog reda koja zaista doprinosi i transparentnosti rada Gradskog vijeća. Ona je i u fokusu interesa i vas novinara, i naših birača, i mi smo predstavničko tijelo, zapravo ona predstavlja jedne dosegnute demokratske standarde ispod kojih mi ne možemo nikako ići", rekao je gradski vijećnik HDZ-a Željko Kovačević.

Sjednicu su napustili i vijećnici stranke Biraj bolje, čiji je predsjednik Kristijan Šimičić kazao kako je sučeljavanje mišljenja osnova demokracije. Legitimno je da u ime građana postavljamo pitanje gradonačelniku i gradskoj upravi, upozorio je.

"Ono što građane zanima i što u ovom trenutku nismo dobili mogućnost da komuniciramo jest kako je moguće da gradonačelnik grada Osijeka godinu dana nije došao ni na jednu sjednicu Gradskog vijeća, zbog zdravstvenih razloga, a istovremeno komunicira preko medija, kandidira se za sabor, a godinu dana ne dolazi na svoje radno mjesto. Zdravstveni razlozi su nešto opravdano zbog čega možemo razumjeti da se ne dolazi, ali vidimo zapravo da se očigledno radi o nekim igrama, igricama i da mi gradonačelniku već godinu ne možemo postaviti u ime građana ni jedno pitanje", rekao je gradski vijećnik i predsjednik stranke Biraj bolje Kristijan Šimičić.

Sjednica je nastavljena bez gotovo svih predstavnika oporbe, a većina točaka usvojena je bez rasprave i po brzom postupku. Na kraju rekordno kratke sjednice zamjenik gradonačelnika Boris Piližota komentirao je postupke oporbe.

"Ja ću ponoviti da smo mi već ovoga mjeseca, početkom, imali sjednicu Gradskog vijeća, da imamo i kroz nekih mjesec dana, i da je to jedini razlog zašto nismo imali aktualni sat, u ovome mandatu to je drugi puta. No, ono što je žalosno da su u svom obrazloženju isto tako rekli da su plaćeni da budu na sjednicama Gradskog vijeća od naših sugrađana, a evo ovim napuštanjem su pokazali da sve ostale točke ne zaslužuju njihovu pozornost, da konstruktivno sudjeluju u raspravama", rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota.

A i bez oporbe usvojene su dopune Pravilnika o načinu sudjelovanja roditelja u cijeni osječkih vrtića. Prema ovim dopunama roditelji koji ne šalju svoju djecu u vrtić za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa plaćati će 50% cijene programa poludnevnog boravka bez ručka, odnosno 200 kuna mjesečno, i to do proglašenja završetka pandemije, ili do 31. prosinca.