Nogomet

SKANDALOZNE ČINJENICE O DELEGIRANJU SUDACA

Čvrsta poveznica Rijeke i Pajača: Sudio je Riječanima u ovoj sezoni u osmini finala, četvrtfinalu i polufinalu, a tri utakmice u nizu istom je klubu povezao i u HNL-u

Zbog objektivnije slike o Igoru Pajaču, sucu koji je uništio Osječane u polufinalu Kupa Hrvatske, dužni smo spomenuti još neke činjenice. Arbitar iz Svetog Ivana Zeline ima vrlo zanimljivu poveznicu s Riječanima za koju je teško povjerovati da je baš slučajna.

Piše: Republika.eu

Naime, riječkoj je momčadi u ovoj natjecateljskoj godini sudio osminu finala s Varaždinom u gostima (1:2), kao i četvrtfinale protiv Dinama (1:0) kada je utakmica trebala biti odgođena jer je vrijeme bilo takvo da se nogomet praktički nije mogao igrati.  Niz „druženja“ Rijeke i Pajača nastavljen je i u polufinalu s Osijekom i vidjeli smo kako je sve završilo.

Spasitelj je stizao u pomoć

I nije to sve. Ima tu još nekih stvari o kojima bi se dalo pričati. Riječani su u ovu sezonu, dakle u ljeto prošle godine, startali s tri uzastopne pobjede u HNL-u, da bi zatim u pet idućih kola ostali bez punog plijena. Uzimaju skromna tri boda od mogućih 15, spuštaju se tada na peto mjesto na ljestvici i što se onda događa…? Pogađate, spasitelj Pajač stiže u pomoć i sudi im tri dvoboja zaredom (9., 10. i 11. kolo) gdje se Rijeka ponovno stabilizira i vraća na pobjednički kolosijek. Zanimljivo, u tom razdoblju su u ogledima s riječkim prvoligašem isključeni protivnički igrači Istre i Varaždina, pa je posao bilo lakše odraditi s igračem više na terenu. Baš kao i u nedjelju protiv Osijeka. Nužno je postaviti pitanje povjereniku za delegiranje sudaca: kako je moguće da isti sudac arbitrira jednom klubu tri utakmice u prvenstvu jednu za drugom. Isto tako, je li normalno da smo istome svjedočili i u natjecanju za Kup Hrvatske. Rijeka i Igor Pajač vrlo često su bili zajedno na terenu, a rezultatski ishodi su svima poznati.

Od nekoga je očito zaštićen

Još je nešto u cijeloj priči sugestivno i znakovito. To je spoznaja da je Igor Pajač prije dvije godine došao u kategoriju elitnih sudaca hrvatskog nogometa, a zna se da je to danas najbitnije našim sucima, doći na međunarodnu listu. Zanimljivo da je u sezoni prije toga (2017/18) sudio Rijeci u pet utakmica, od kojih je dobila jednu, jednom je remizirala, a triput izgubila od svojih suparnika. No, otkako je Pajač međunarodni sudac, očigledno od nekih ili nekoga zaštićen, sudi u idućih godinu i pol čak 11 utakmica Rijeci!  Pritom Riječani pobjeđuju devet puta, a dvaput igraju neriješeno, bez ijednog poraza. Ne može biti riječi o spletu slučajnih okolnosti jer se zna kako se delegiraju suci za prvenstvene i kup-utakmice. 

Bit će zanimljivo čuti odgovore šefa hrvatske sudačke organizacije Ante Kulušića, ako će ih biti, na iznijete činjenice koje je nemoguće osporiti…