Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Ima li Osijek gradonačelnika? Jeste li vi negdje vidjeli gradonačelnika? Gdje je nestao gradonačelnik? Je li na bolovanju?

"Ima li Osijek gradonačelnika? Jeste li vi negdje vidjeli gradonačelnika? Gdje je nestao gradonačelnik? Je li je na bolovanju? Radi li gradonačelnik, prima li plaću ili je na bolovanju uz potrebne "doznake"? Ne mora li gradonačelnik građanima grada Osijeka koji su ga izabrali objasniti zašto je Osijek urbano, gospodarstveno i demografski urušen grad. Grad koji je zakoračio u 21. stoljeće u kome se loše živi. Lošije nego kada se u njemu loše živjelo. Nije li gradonačelnik odgovoran što se u 21. stoljeću u Osijeku ne živi bolje nego kada se u njegovoj prošlosti dobro živjelo? ", pita se među ostalim prof. Bosanac u svojoj kolumni.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Zašto nama sve to političari, vlast i Vlada rade?!

Gledajte, svaki mjesec na osječkim ulicama prigodom isplata mirovina stotine umirovljenika stoje i čekaju podići novac, e' da bi platili sve režije što stižu svaki mjesec. Stoje pred bankama, Poštom i Finom. Čekaju da podignu svoj novac i plate troškove režija. U ruci su im računi što ih, u pravilu, plaćaju "u dan!". U Banku zaštitar pušta i pri tomu broji dvoje po dvoje umirovljenika jer rade samo dva šaltera? Nekako sam sebe uvjerio da zbog koronavirusa tako mora biti organizirano jer je to odredilo stručno vodstvo i Krizni stožer. Stoje i čekaju umirovljenici bez maske jedan pored drugoga i čekaju svoj red da podignu nešto novca za "režije, kruh i mlijeko"?! U pravilu na šalterima i blagajni dižu sav novac od mirovine. Neke račune plaćaju odmah, a veći dio plaćaju kasnije u Pošti ili Fini. Jeftinije je ! I, opet u redu čekaju!? Umirovljenicima su Banke samo transmisija novca od Mirovinskog fonda preko banke, Pošte i Fine. Čekaju, pričaju, kukaju i komentiraju. Posebno ističu kritiku hadezeovcima, pokvarenoj oporbi, Vladi i premijeru jer im malo novca od mirovine ostaje za život. 

Ali, 04. 06. 2020. godine došao sam u Kapucinsku ulicu u Osijeku gdje se ispred Banke naguralo preko 500 umirovljenika. "Leže" jedan na drugome !? Zaboravilo se na socijalnu distancu, pravilo “od dva metra”, na “maske”, “pranje ruku”, “čuvanje života” i “odgovorno ponašanje”. Vladajući i onako znaju kako je korona u široj javnosti primljena kao obična "patka". Ma, to je stara vijest!? Tik uz ulaz u Banku je bankomat. Ali nitko ne ulazi u tu prostoriju. Podižu odmah sve !? Za umirovljenike tzv. "kartice" za automat ništa ne znače jer u pravilu podižu na šalteru cijeli iznos mirovine. Slušam što govore? Pomislim, mili Bože, jesu li to prvi znaci nadolazeće najdublje tzv. Opće krize? Teže i dugotrajnije od krize i recesije od 2008. do 2020. godine? Vlada i premijer bave se izborima, a oporba promovira neka nova lica u politici. Nitko niti ne pomišlja na ekonomiju. Bitno je tračati poput prekoplotnog razgovora dvaju snaša u našem slavonskom sokaku, biti blagoglagoljiv i vokabularno prost, umišljen i nasilan, a pri tomu razumjeti se u politiku kao "Marica u krivi k...c".

Gledam i slušam ministra financija? Čovjek izgleda uplašeno i tjeskoban. Kaže biti će problema, svibnja '20. godine, za isplatu mirovina. Samo mjesec dana prije premijer uvjerava umirovljenike: "Najbolji smo mjereno s drugim državama, a mirovine će biti isplaćene za sve pro futuro mjesece bez zastoja i problema". Dobro! Premijer zna što govori? Znate kome odgavaraju svi ti redovi pred bankama? Pa, bankama! Razmislite samo malo i doći ćete do zaključka da banke više dana zadržavaju, zbog gužve i redova na ulicama gradova, ogromni novac isplaćen za mirovine iz Mirovinskog fonda. Banke novac na nekoliko dana usmjeravaju na kredite, i ubiru kamate/cijena novca, a ne daju kamatu na novac iz uložene mirovine namijenjen umirivljenicima. Dobro, znam da umirovljenici koriste pogodnost da mogu uzeti tzv. "Novac u crvenom". Da to ne čine poumirali bi od gladi, a ovrhovoditelji bi oduzeli "crno ispd noktiju". Već ih vidim u "niskom startu". Uostalom, kako bi umirovljenici bez toga iz mjeseca u mjesec preživjeli? Tako banke povećavaju u svojim trezorima masu novca jer zadržavaju novac umirovljenika i uzimaju visoke kamate za prekoračenja prigodom isplate. Banke su pune novca ali zbog redova ispred banaka odgađaju isplate na nekoliko dana. Plasiraju kredite poduzetnicima, građanima i drugima. Povećavaju raspoloživu masu novca i ubiru dodatnu visinu cijene novca. To su kamate od novca iz tzv. "novčarske umirovljeničke mase kao dnevne "ležarine"". Naplaćuju uslugu iz poslovanja s umirovljenicima, zarađuju na dnevnoj masi umirovljeničkog novca i pri tomu uz povišenu cijenu novca/kamata. Kamate iz "dnevne ležarine", nastale su iz višednevnog čekanja zbog redova pred bankama. To je umirovljenički novc koji je isplaćen u jednom trenutku kao ogromna masa novca iz Mirovinskog fonda. 

Može li biti jadnije? Država, vlast i Vlada bave se izborima, a ne ekonomijom. Pri tomu 1,2 milijuna umirovljenika masovno stoje pred bankama da podignu novac za život - "Za kruh i mlijeko"!? 

Pogledajte sliku (Osijek, 05.06.2020. godine u 07 sati i 55 minuta u Kapucinskoj ulici) na kojoj se vidi masa umirovljenika što pred Bankom stoje "ležeći" jedan na drugim.


Kažu teška su vremena, a još će biti teže. Ne vjerujete?! Zapravo, kada slušate premijera sve je dobro, čak i Podravka otvara svoju proizvodnju u Hercegovini. Zamislite pred izbore?! Premijer zagrljen pjeva i gleda u nebo. Samo nebo njega može spasiti. Gotovo je za ne vjerovati da premijer otvara industrijski pogon u Hercegovini, a pri tomu zaboravlja npr. grad Osijek. Da, Osijek! Grad koji je desetljećima u prošlosti bio industrijsko - poljoprivredno središte svakog rasta i razvoja istočne Hrvatske i šire. Grad koga su "pojeli hadezeovski i ini politički skakavci" koji danas sklanjaju poglede pred građanima čiju su egzistenciju erodirali. Znate što? U ovom trenutku gotovo svaki peti građanin Hrvatske nema dovoljno novca za podmirenje troškova za prehranu i režije, zbog gubitka posla ili zbog prepolovljenih plaća. Naravno, ova konstatacija se odnosi na zaposlene. Dometnemo li još tomu broju i umirovljenike tada svaki treći građanin nema dostatno novca za režije i život. To pokazuje: "Istraživanje europskog instituta Bruegel iz Bruxellesa". To je istraživanje pokazalo da je u pitanju barem 18 posto stanovništva, ili više od 720 tisuća ljudi koji već u prva dva mjeseca gospodarskog zastoja nakon koronavirusa ne mogu podmiriti osnovne životne potrebe" javlja Novi list. Dometnemo li tomu broju građana što nemaju dostatno novca za život i režije 1,2 milijuna umirovljenika tada je razvidno da se 60 posto građana u Hrvatskoj susreću s problemom teškog "održavanja života". Tu je riječ o životnim troškovima za život i režije. Dakle, dolazimo do nevjerojatne konstatacije, a ta je da 10 posto građana troši 90 posto nadograđenih vrijednosti životnog standarda, a da 90 posto građana troši 10 posto nadograđenog životnog standarda. Zapravo, žive na tzv. egzistencijskom minimumu. Drugim riječima 90 posto građana jedva podmiruje "kraj s krajem", a 10 posto građana žive excellent. Hoćete primjer? E', pa dostatno je prošetati osječkim ulicama i sve će biti razvidno. 

Osijek je grad snažno izražene socijalne diferencijacije nastale zbog devastirane socijalno-ekonomijske strukture stanovništva. U Osijeku najveći broj građana dominantno živi od državnog, županijskog i gradskog proračuna. Na ulicama grada u kafeterijama u jutarnjim satima stotine/ tisuće zaposlenih u institucijama, fakultetima i drugima sjede, puše i motre osječke ulice i nogostupe pretvorene u slavonski sokak. Stotine mladih besciljno sjede, svi puše i razgovaraju o odlasku u Irsku i dalje. Osijek je grad u kojemu bi poznati producent Steven Spielberg mogao snimiti film pod naslovom: "Sumrak nekada moćnog Osijeka". Gledajte, nikoga briga!? Uostalom, ima li Osijek gradonačelnika? Jeste li vi negdje vidjeli gradonačelnika? Gdje je nestao gradonačelnik? Je li je na bolovanju? Radi li gradonačelnik, prima li plaću ili je na bolovanju uz potrebne "doznake"? Ne mora li gradonačelnik građanima grada Osijeka koji su ga izabrali objasniti zašto je Osijek urbano, gospodarstveno i demografski urušen grad. Grad koji je zakoračio u 21. stoljeće u kome se loše živi. Lošije nego kada se u njemu loše živjelo. Nije li gradonačelnik odgovoran što se u 21. stoljeću u Osijeku ne živi bolje nego kada se u njegovoj prošlosti dobro živjelo? Na sva ta pitanja gradonačelnik će morati odgovoriti građanima. 

Ne samo onima što još u Osijeku žive na tzv. "zijev kao ribe u mutnoj vodi", nego i onih 20-tak tisuća iseljenog tzv. "radnog kontingenta" Osječana što su svoj spas i egzistenciju potražili u Irskoj i dalje. U ovo predizborno vrijeme niti jedna Stranka ne želi otvarati pitanje neodrživog Zakona koji štiti gradonačelnika/e od "katrana i perja, ali i šuta u guzicu" tako snažno da odleti/e s tog mjesta gdje evidentno pokazuje/u da je/su promaknut/i k "vlastitoj nesposobnosti". Svi šute!? Zašto se šuti? Vlastodršci motre, tjeskobni su i razmišljaju dobro je dok se politika vlasti drži pravila da su institucije njihova izborna baza jer su u njima stranački podobnici i šutljiva većina.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu