Osječko-baranjska

OAZA MIRA PRED IZUMIRANJEM

Bajer na Jugu 2 ostaje bez vode – stanovnici bez omiljenog okupljališta

Bajer u osječkom naselju Jug 2 ostaje bez vode. Problem je to koji se vuče godinama i ako se ne riješi nestat će i brojne životinjske vrste koje o njemu ovise. Nezadovoljni stanjem su i stanovnici Juga koji bi mogli ostati bez omiljenog okupljališta.

Bajer na Jugu 2 ostaje bez vode – stanovnici bez omiljenog okupljališta   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Mnogim stanovnicima osječkog naselja Jug 2 bajer je oaza mira, prostor za rekreaciju i odmor, ali i zamjena za Jadransko more u vrućim ljetnim danima. Nažalost, razina vode u njemu već godinama opada, a problem se vuče još iz prošlog stoljeća.

"'88. godine je kolektor prošao ovuda, na 12 metara dubine i od onda je počelo malo opadat, a poslije toga su presječene žile, inače, ponornice Vuke. I sad se događa, da li je ta žila skrenula, to mora struka reći", priča Tomislav Gerovac, predsjednik športsko-ribolovnog kluba "Jug 2".

Problem koji je nastao prestankom dovoda vode u jezero utječe i na životinjski svijet. Svake godine se poribljava s 1500 kg šarana i 300 kg amura, a stanište je i za 112 pataka i labudova čiji je opstanak daljnjim opadanjem vode doveden u pitanje. A ako se to dogodi nedostajat će i stanovnicima Juga koji su, većinom, svjesni problema.

Pritužbe građana na stanje bajera pristižu svakodnevno, ističe predsjednik vijeća gradske četvrti Igor Pandžić. Rješenja je mnogo, a ideje postoje, stoga je potrebno što prije zatražiti pomoć od Grada Osijeka, sjesti s njima i pronaći rješenje.

"Imamo sljedeći tjedan sjednicu vijeća gradske četvrti Jug 2. Mi ćemo opet uputiti zahtjev Gradu i probat ćemo zajedno sa pročelnicima i s gradonačelnikom tražiti rješenje. Ja se nadam da će biti s druge strane odaziv pozitivan i da ćemo naći zajedničko rješenje. Znači ovdje, ponavljam, ne proziva nitko nikoga nego jednostavno tražimo zajedničko rješenje u svrhu stanovnika Juga 2", kaže Igor Pandžić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Jug 2.

Dodaje kako su se za svake lokalne izbore nudila rješenja za jugovački bajer, ali nikada se ništa konkretno nije riješilo. Činjenica je da jezero ima puno potencijala i da se puno toga na tom području može napraviti, ali bez podizanja razine vode neće biti ničega.