Osječko-baranjska

IN MEMORIAM

Preminuo poznati arhitekt Predrag Rechner

U Zagrebu je iznenada preminuo jedan od vodećih te jedan od najplodonosnijih i najnagrađivanijih hrvatskih arhitekata - Predrag Rechner. Projekti koje potpisuje su primjerice Autobusni kolodvor i Trg slobode u Osijeku, kao i zgrada Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Plod njegovog projektiranja su primjerice i đakovački Trg Josipa Jurja Strossmayera i Gradska tržnica Vukovar.

Piše: Republika.eu / STV

Predrag Rechner, diplomirani je inženjer arhitekture, rođen 31. kolovoza 1953. godine u Đakovu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1978-e. Đakovo i Osijek obilježili su njegov život. U Osijeku je radio 39 godina na poslovima arhitektonskog projektiranja, konzaltinga te stručnog nadzora, a 25 godina, uz sina Brunu, uspješno vodio arhitektonski ured Rechner d.o.o.  Popis dodiljenih mu poslova na natječajima i osvojenih nagrada uistinu je dugačak. Desetak je puta nagrađivan prvom i drugom nagradom na javnim i pozivnim arhitektonskim natječajima, samostalno i kao dio grupe autora. 

Projekti i realizacije izlagane su mu na domaćim i međunarodnim izložbama te publicirane u brojnim svjetskim arhitektonskim časopisima i knjigama, kao i vodećim arhitektonskim portalima. Na razne načine bio je uključen u projekte poput Trga slobode u Osijeku, Trg J.J.Strosmayera u Đakovo, OHBP i Dnevne bolnice KBCO, Tržnice Vukovar , Zavoda za informatiku Osijek, Centra za autizam Osijek i Trgovačkog centra Pevex u Vukovaru i Vinkovcima.

Neke od posljednjih Rechnerovih radova uskoro će u realizaciju - budući izgled središta Donjeg Miholjca, pješačka zona kao i buduća zgrada miholjačke Tržnice nosit će Rechnerov potpis. Autor je i idejnog rješenja Srednje škole u Donjem Miholjcu čija je izgradnja upravo započela. Posljednji ispraćaj Predraga Rechnera je sutra, u četvrtak u 15 sati na Gradskom groblju u Đakovu.