Politika

''ŠTO STE TRAŽILI, TO STE DOBILI''

Milanović: ne vidim razlog ni pravnu osnovu za odgodu izbora

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak za posjeta Crnoj Gori da ne vidi razlog za odgodu izbora koje je raspisao za 5. srpnja i ne zna pravni mehanizam kako da se to promijeni u demokratskoj državi.

Zoran Milanović, predsjednik RH   FOTO:Luka Gerlanc / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Milanović je nakon sastanka s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem na Cetinju odgovarao na pitanje novinara koje je zanimalo kakvi su izgledi za odogdu izbore zbog pojačanog broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. 

"Izbori u Hrvatskoj su 5. srpnja. Ja sam ih raspisao za taj datum i ne znam kako se to mijenja u demokratskoj državi", rekao je hrvatski predsjednik.

"Iskreno govoreći, o tome nisam ni razmišljao i neću sada govoriti da sam sugerirao ili ukazivao na to da možda ovo nije bio najbolji termin raspuštanja Sabora, ali sad kada je raspušten moramo ići na izbore”, rekao je Milanović.

U intervjuu za dnevnik jedne hrvatske televizij 21. svibnja Milanović je rekao da ne misli da je ovo najbolji trenutak za izbore, ali tako je odlučeno i on to poštuje. 

Na Cetinju je rekao da je spreman saslušati svakoga tko smatra da postoje materijalni i zdravstveni razlozi za odgodu izbora, ali to neće ništa promjeniti.

“Ukoliko netko smatra da postoje materijalni i zdravstveni razlozi da se oni primjene i da su oni toliko dominantni i toliko prisutni i ukoliko zna koji je pravni okvir takvog rješenja spreman sam ga saslušati, ali ne mislim da je to u ovom trenutku rješenje", rekao je hrvatski predsjednik.

"Izbori su 5 srpnja i nema tu cinizma, što ste tražili, to ste dobili. Ne vidim razloga da se ne nastavi da se izbori ne održe”, rekao je Milanović.

Ranije u ponedjeljak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog pojave koronavirusa kod sudionika teniskog turnira Adria Tour u Zadru da ne postoje indikacije zbog kojih bi se razmatralo pitanje odgode održavanja parlamentarnih izbora 5. srpnja.

U posljednjih 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.