Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Bunjac proglašen krivim, mora platiti Glavašu jer ga je nazavao ratnim zločincem

Predsjednik HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš u studenom prošle godine tužio je saborskog zastupnika Branimira Bunjca zbog, kako je naveo, svjesno iznesenih laži koje se tiču njegove osobnosti izgovorenih u Saboru Republike Hrvatske.

Sud u Osijeku   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Bunjac je, navedeno je u tužbi, na 9. sjednici Hrvatskog sabora "iznio lažne i neistinite kvalifikacije protiv Glavaša, svjesno je obmanjivao hrvatsku javnost uživo u prijenosu na javnoj televiziji, što su kasnije prenijeli i drugi mediji."

Podsjetimo, izjavio je „... Saveznik mu je Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac koji je putem Drage Tadića pokušao podmititi čak i suce Vrhovnog suda. Kad je trebao biti priveden pravdi pobjegao je u BIH, svojedobno isto kao i sam njegov mentor.“ Nakon što mu je Glavaš uputio zahtjev za isprikom putem javnih medija i društvenih mreža, Bunjac se na to oglušio, zbog čega je "zaradio" tužbu.

Po presudi koju je donijela sutkinja Općinskog suda u Osijeku Dorica Krnic-Miloš, Bunjac je proglašen krivim te mu je dosuđeno da Glavašu mora platiti "...novčanu naknadu u iznosu od 10 tisuća kuna sa zateznom kamatom".

Iako je Bunjac tijekom postupka tvrdio kako je navedene izjave dao u drugom kontekstu, odnosno da je govorio o problemu sa zakonom saborskih zastupnika koji su dio vladajuće koalicije, te da nije spomenuo samo Glavaša, već i Bandića, Sauchu, Vrdoljaka i druge, sud to nije prihvatio jer je, prema navodima iz presude, neosporno da protiv Glavaša u vijeme kada je Bunjac spornu izjavu rekao, nije postojala nikakva pravomoćna osuđujuća kaznena presuda, te se, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, nitko ne može pozvati na počinjenje kaznenih djela ako to nije utvrđeno pravomoćnom kaznenom presudom.

Također, stoji u presudi, sud smatra da se svako neslaganje s drugim političkim strankama, kao i vladajućom, može izreći i na krajnje drugačiji, a opet demokratski način - konstruktivnim govorom, polemikom te osnovanim primjedbama.

Za očekivati je kako će se obje strane žaliti.