Osječko-baranjska

STOŽER IZNIO NAJNOVIJE PODATKE

Od jučer u Osječko-baranjskoj županiji čak 40 novozaraženih osoba. Pozitivan i nadbiskup Srakić, nalazi se u KBC Osijek!

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 40 je novoboljelih osoba od korona virusa, a u osječkom KBC-u hospitalizirano je 14 pacijenata, među kojima i nadbiskup Marin Srakić, ali nitko nije teže bolestan, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

Načelnik stožera Goran Ivanović   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Hina

U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo jučer je testirano rekordnih 237 uzoraka, od kojih je 40 bilo pozitvnih na Covid 19, od toga 38 u Đakovu i dva u Osijeku, kazao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović. 

Istaknuo je kako je među novoboljelima  đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, koji je hospitaliziran u osječkom KBC-u, a u samoizolaciji su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić. 

Dodao je kako je koronavirusom u ovoj Županiji trenutno zaraženo 67 osoba, a u samoizolaciji su 453 osobe, od jučer 197 novih.

U Đakovu se virus pojavio na tri lokacije

Ivanović ističe da se na području Đakova virus pojavio na tri lokacije - samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa, Sjemeništu i Nadbiskupiji đakovačko-osječkoj. Epidemiolozi su evidentirali sve kontakte, kojima su uzeti uzorci radi testiranja.

Govoreći o situaciji u dječjem vrtiću, koji se nalazi u sklopu spomenutog samostana rekao je kako je "Zavod za javno zdravstvo  na terenu i uzimaju se uzorci".

Ocijenio je da će testiranje danas uzetih uzoraka "biti bitno za ukupan dojam, ali i na ono što se u Stožeru trebaju fokusirati, kada je u pitanju poduzimanje mjera".

Ivanović je najavio da će gradski i općinski stožeri pojačati nadzor nad provođenjem preventivnih mjera, jer je "očito došlo do popuštanja, što ne donosi očekivani učinak".

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić kazao je kako ne zna točan broj djece iz đakovačkog dječjeg vrtića, koja se testiraju. Dodaje kako to ovisi o procjeni epidemiologa, ali da će "biti testirani svi koji za to imaju uvjete".

Rekao je da su do sada testirani uzorci osoba, koje su bile povezane sa đakovačkim samostanom, a sada slijedi utvrđivanje daljnjih kontakata.

U Zavodu vjeruju kako neće biti širenja epidemije izvan samostana, jer su na vrijeme obavljena testiranja.

Svi oboljeli u osječkom KBC-u stabilno, nitko nije teže bolestan

Predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić izvijestila je kako je jučer hospitalizirano sedam novih pacijenata s infekcijom Covid-19, ukupno 14, ali svi su stabilno, i nitko nije teže bolestan.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić kazao je da se u laboratoriju trenutno testira 40-tak uzoraka, uzorci pristižu i dalje, a ako bude potrebno KBC je spreman povećati kapacitete testiranja.

Dodao je kako su u osječkom KBC-u dodatno povećali kapacitete za intenzivno liječenje, ima i dovoljno opreme, i ustanova je potpuno spremna.

Oglasio se i nadbiskup Hranić

"Razumijemo da su navedeni slučajevi zaraze u srcima vjernika i građana izazvali i osjećaj nemira i zabrinutosti. Za sve molimo Svemogućeg i dobrog nebeskog Oca da ih očuva od zaraze te da im vrati mir srca koji se rađa po povjerenju u njega i njegovu ljubav.

Zahvalni smo Županijskom Zavodu za javno zdravstvo, epidemiolozima iz Đakova i Osijeka, Gradskom i Županijskom stožeru civilne zaštite, ravnatelju i osoblju Kliničke bolnice Osijek za svu njihovu stručnu brigu, pomoć i susretljivost. Zahvaljujem i svim zaposlenicima u našim ustanovama koji požrtvovno obavljaju svoju službu.

Među zaraženim osobama je i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. On nema nikakvih simptoma koji bi upućivali na zarazu. Osjeća se dobro. Hospitaliziran je preventivno radi svoje životne dobi kako bi bio pod liječničkom kontrolom. Nadbiskup je u petak na Svetkovinu Srca Isusova bio na sv. misi u Samostanskoj crkvi Srca Isusova. Budući da do ponedjeljka navečer nitko nije imao nikakvih simptoma, niti je itko znao za zarazu, nadbiskup je slavio sakrament potvrde u subotu i nedjelju. Ta činjenica izaziva strah kod dijela roditelja i krizmanika te smo zahvalni Zavodu za javno zdravstvo koji razmatra poduzimanje potrebnih koraka kako bi se spriječilo potencijalno širenje zaraze i vratio mir svim srcima.

Pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić je u subotu predvodio u samostanskoj crkvi sv. misu s doživotnim zavjetima jedne mlade sestre. Zbog toga i zbog našeg zajedničkog života i kontakta s nadbiskupom Marinom, pomoćni biskup je od prekjučer, a od sinoć smo u samoizolaciji i kancelar i tajnik Nadbiskupskog ordinarijata te i ja zajedno s njima. U samoizolaciji su i svi ostali svećenici, bogoslovi i časne sestre koji su bili u kontaktu s nekim od zaraženih osoba.

Za razumijevanje molimo sve krizmanike, roditelje i kumove te sve svećenike što smo na temelju zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo morali donijeti odluku o ponovnoj odgodi krizme u Župi Dobroga Pastira u Đakovu. U ostalim župama u Nadbiskupiji sakrament potvrde će prema najavljenom rasporedu podijeliti delegati koji nisu imali nikakvoga kontakta sa zaraženim osobama.

Predviđeno svećeničko ređenje dvojice kandidata na svetkovinu Sv. Petra i Pavla će biti ostvareno toga dana pod posebnim uvjetima.

Mogu reći da smo za sada svi dobro: i oni za koje je testiranjem utvrđeno da su pozitivni, a i mi koji smo zbog kontakta s njima u samoizolaciji. Čini se da je virus mutirao, te se pokazuje oslabljenim. Kod oboljelih gotovo da i nema nikakvih simptoma bolesti, što smanjuje i rizik od teškog zdravstvenog stanja te od smrtne opasnosti. Čini se da je i vrijeme njegove inkubacije kraće te se nadamo da neće biti novih slučajeva zaraze.

No, svima preporučujemo u molitvu sve oboljele i kod nas, i dalje po Hrvatskoj, i u svijetu. Na osobit način sve vas pozivamo da doista budemo odgovorni i oprezni te da nam se pridružite u molitvi za što skoriji potpuni prestanak pandemije."