Politika

SVEMU JEDANPUT DOĐE KRAJ

Ne dogodi li se čudo, nakon 30 godina HNS bi mogao nestati s političke scene

Istraživanje preferencija birača koje proteklih dana objavljuje HRT pokazalo je da bi jedna od stranaka s dugim stažem u Hrvatskom sabor uskoro riječi parlamentarna mogla dodati prefiks izvan.

Ne dogodi li se čudo, nakon 30 godina HNS bi mogao nestati s političke scene   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Direktno.hr

Riječ je o Hrvatskoj narodnoj stranci - liberalnim demokratima. Stranka koja je bila dio Koalicije narodnog sporazuma na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, a u kojoj su bile istaknute ličnosti poput Savke Dabčević-Kučar, Mike Tripala, Vlade Gotovca i Dražena Budiše, mogla bi nakon 5. srpnja gotovo nestati s političke scene, piše portal Direktno.hr.

Ako se to dogodi vjerojatno će to moći zahvaliti suradnji s HDZ-om nakon što je Andrej Plenković smijenio Mostove ministre i izbacio manjinskog partnera iz Vlade. Prethodnih nekoliko izbornih ciklusa išli su u koaliciji sa SDP-om i partnerima s ljevice, a ove godine na izbore prvi put izlaze samostalno. Adute su bacili na dvije izborne jedinice u kojima su imali veliku i stabilnu biračku bazu. Riječ je o trećoj i četvrtoj izbornoj jedinici.

U trećoj, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, prema istraživanju HRejting osvajaju svega 3,9 posto.

U četvrtoj je HNS zaigrao na kartu istaknutih pojedinaca, među kojima su jedan od osnivača stranke, a kasnije HDZ-ovac, sada nezavisni gradonačelnik Osijeka Ivan (Ivica) Vrkić, dvojica bivših HDSSB-ovaca - bivši gradonačelnik Đakova Zoran Vinković i sadašnji gradonačelnik Belišća Dinko Burić. Listu predvodi donedavni predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, a na listi je još i, u posljednje vrijeme, jedan od aktivnijih saborskih zastupnika Stjepan Čuraj. Koalirali su s HSS-om braće Radić. Niti u ovoj izbornoj jedinici nemaju, ako je vjerovati istraživanju, nikakve šanse.

Tridesetogodišnji vijek bliži se kraju...

HNS je počeo politički život u okrilju Koalicije narodnog sporazuma, a u drugom desetljeću rada ujedinili su se s jednom liberalnom strankom - Librom. Stranka je to nastala drugim raskolom u HSLS-u, a ona koja je nastala nakon prvog raskola, Liberalna stranka, kasnije se vratila u okrilje HSLS-a formalno se ujedinivši s tom strankom.

Sada, nakon koalicije s HDZ-om, HNS će samostalnim izlaskom nestati s političke scene osim ako ne dogodi se čudo. Iako se ovaj scenarij mogao dogoditi i ranije, dosadašnjim koalicijskim sporazumima HNS je dosad izbjegao tu sudbinu te ostao u parlamentu. No, svemu jedanput dođe kraj...

Izvor: Direktno.hr