Osječko-baranjska

SJEĆANJE NA DANE PONOSA I SLAVE

Obljetnica 106. brigade HV-a, Dana osječkih branitelja i Dana hrvatskog dragovoljca

Na osječkom Trgu slobode u nedjelju je obilježen Dan osječkih branitelja, Dan osnutka 106. brigade Hrvatske vojske i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

Obljetnica 106. brigade HV-a, Dana osječkih branitelja i Dana hrvatskog dragovoljca   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Hina

Na trgu, kod spomen obilježja poginulim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zapaljene su svijeće i položeni vijenci.

Vijence su položili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Antun Blažević, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Batrnek, predstavnici županijskih i gradskih vlasti te brojna izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. 

Prisjećajući se osnutka 106. brigade Blažević je podsjetio kako su se svi dragovoljno uključili u tu brigadu te je ustvrdio kako su to doista bili "dani ponosa i slave".

"Tada smo zajedno sa postrojbama policije svi stali u obranu Osijeka. Bili smo svjesni da smo slabije naoružani i malobrojniji, ali svatko od nas je tada bio spreman dati život za svoju domovinu, tu nije bilo nikakvih kalkulacija. Nažalost, poginulo je 174 pripadnika 106. brigade, a ranjeno 850", rekao je Blažević te podsjetio da je brigada, osim u obrani Osijeka, sudjelovala i na drugim bojištima.

Nakon polaganja vijenaca, u Kapucinskoj crkvi služena je misa zadužnica za poginule, nestale i umrle branitelje, a u poslijepodnevnim satima održat će se braniteljske sportske igre.