Politika

SUČELJAVANJE NA RTL-U

Plenković: Izgubili ste papir, Bernardić: Vi ste napuhani balon

Dugo je Andrej Plenković prozivao Davora Bernardića da je bjegunac jer se nije htio s njim sučeliti na javnoj televiziji, a onda su napokon sjeli jedan preko puta drugoga u RTL Duelu. Izdvojili smo neke od najboljih, najžešćih, ali i najsmješnijih dijelova prvog sučeljavanja najizglednijih kandidata za premijersku poziciju.

Plenković: Izgubili ste papir, Bernardić: Vi ste napuhani balon   FOTO:RTL press / CROPIX
Piše: Republika.eu / Media Servis

Odmah na početku se zaoštrilo oko testiranja na koronavirus, odnosno odlaska ili neodlaska u samoizolaciju.

"Budući da ćemo ovdje provesti dva sata s Plenkovićem koji je po svim epidemiološkim saznanjima vjerojatno visokorizična osoba, sasvim sigurno ću to morati učiniti'', rekao je Bernardić. ''Što se tiče testova na COVID-19, ja sam ih napravio četiri. I ovaj je negativan, tako da je gospodin Bernardić miran'', odgovorio je Plenković i pokazao nalaze testa. A o tome da je Hrvatska zbog odluka Vlade i Nacionalnog stožera sigurna zemlja, Bernardić je imao graf i nekoliko riječi.

"Ovako stoji Hrvatska - eksponencijalni rast. Niste pobijedili koronu, korona se vratila. Niste izolirali bolnički sustav, niste napravili dovoljan broj testiranja. Kako je moguće da testiranje u Hrvatskoj košta 1.500 kuna, a u SAD-u samo 40 dolara. Tko na tome zarađuje, hoćete mi to reći?'', upitao je Bernardić, a Plenković demantirao da je u Hrvatskoj eksponencijalni rast broja zaraženih. Plenković je cijela dva sata podcjenjivao Bernardića, poručivao mu da ništa ne zna, da je sramotno njegovo neznanje i da ima puno toga za naučiti. Poglavito oko europskih tema, gdje Plenković ponosno pliva posljednjih godina. Bernardić mu nije ispustio priliku spočitnuti 11 ministara koji su, kako kaže, iz Vlade otišli zbog korupcije, ali i posljednje afere oko INA-e i vjetroelektrana.

"To ste vi - korupcija u svojoj biti i u najbolje svjetlu. To je žalosno, vi ste predsjednik Vlade, a o ekonomiji ne znate ništa'', izjavio je Bernardić. ''Moram priznati da sam osupnut da pretendirate biti premijer, a ne znate ništa'', ustvrdio je Plenković. ''Gospodine Plenkoviću vi morate docirati. Mislite da ste najpametniji, da ste genije. Vi ste jedan napuhani balon'', poručio je šef SDP-a. ''Ne dociram, samo Vam govorim točne podatke. Vi dobacujete floskule kao što ste radili cijeli mandat u Saboru'', odgovorio je predsjednik HDZ-a. Danas završava hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije pa su se osvrnuli na posljednjih šest mjeseci.

"Hrvatska je prespavala predsjedanje'', kaže Bernardić i napominje da to vidi cijela Europa i da o tome pišu svjetski meddiji. "Da čujem još ove praznine neznanja, sramotnih izjava. Gospodine Bernardić ni ovo što su vam pisali što novinari, mediji, drugi kolege o ovomi temama je netočno. Ovdje ste pokazali takvu prazninu da je mene iskreno sram i ne daj bože da vi dođete u priliku predstavljati Hrvatsku u Eurpskom vijeću'', odgovorio je Plenković.Nismo brojali pa ne znamo je li više puta Plenković spomenuo razgovore sa Charlesom Michelom ili da je novinarka HRT-a pripremala Bernardića ili je više puta lider Restar koalicije kopao po papirima ispred sebe.

''Izgubili ste papir'', poručio je Plenković Bernardiću. ''Pa da, izgubio sam papir'', odvratio je Bernardić. Nezaobilazna tema je bila i potres u Zagrebu i okolici, odnosno nedonošenje Zakona o obnovi Zagreba.

"Grad će također podnijeti jedan dio financijskog tereta, ali građanima treba sigurnost kako bi mogli krenuti u obnovu svojih domova. Ljudi nemaju gdje biti'', tvrdi Bernardić. "Iz koje ćete vi proračunske linije naći sav taj novac? Dajte mi samo to recite'', upitao je Plenković, a Bernardić protupitanjem 'Otkud ćete vi?'. "Mi imamo plan", poručio je predsjednik HDZ-a, a potom Bernardić odvratio: ''Znate od kuda? Neće se krasti u Hrvatskoj''. "Ovo je Sport Billy. Ima Zakon i super torbu koja će donijeti 5 milijardi eura'', bio je sarkastičan Plenković.Obojica su isključila bilo kakvu mogućnost za velikom koalicijom, a kad se priča o koaliciji, mora se spomenuti i Plenkovićev partner zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Vidite gospodine Bernardić ja sam čuo da ste Vi bili đak gospodina Bandića, da ste čak sjedili na njegovom mjestu u Saboru koji je on Vama prepustio u mandatu 2007./2008. Čuo sam nedavno da Vam je on pomogao da postanete predsjednik SDP-a. Zašto ste tako radikalni prema njemu ako je sve to istina?'', upitao je Plenković. ''Što ste radili s 18 godina? U ratu niste bili, to znamo. Što ste radili? Jeste imali neke vrijednosti. Ja sam se s 18 godina učlanio u stranku jer sam osjećao socijaldemokraciju. Kao dijete sam htio ispravljati nepravdu, borio sam se protiv toga. Kad ste vi ušli? Ušli ste 2009. tako što Vas je Jadranka Kosor dovela za rukicu'', odgovorio mu Bernardić.