Crna kronika

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO HRVATSKU

Smiljani Srnec 15 godina zatvora, maksimalna kazna KZ-a iz 1997.

Smiljana Srnec (45) proglašena je krivom za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine te joj je u utorak na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno izrečena maksimalna kazna od 15 godina zatvora prema Kaznenom zakonu iz 1997, koji je bio na snazi u doba počinjenja zločina.

Smiljani Srnec 15 godina zatvora   FOTO:Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda. U izrečenu kaznu se uračunava i boravak u istražnom zatvoru. 

Presudu je čitao sudac Tomislav Brđanović,  a za to vrijeme optužena je plakala.

Smiljana Srnec proglašena je krivom za ubojstvo sestre Jasmine, rođene 1977. godine, zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu.

Tijelo je otkriveno u veljači prošle godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je  u pritvoru. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005. godine.

Sudac  Brđanović je rekao da  su od udaraca nastale "opsežne ozljede glave i mozga te da je od prvog udarca Jasmina Dominić vjerojatno ostala bez svijesti, kao i da je smrt nastupila ubrzo nakon nanošenja ozljeda." Nikakva medicinska pomoć ne bi spriječila smrt", rekao je sudac.

Jasmina je umrla od višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga.

Sud je utvrdio da je žrtva posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. godine. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine., a leš u zamrzivaču bio 19 godina što pokazuju i oznake na smrznutom voću i povrću. Sudac je naveo da je u kući boravila isključivo optužena, što nije bio slučaj s ocem optužene Martinom Dominićem.

Također je naveo da je optužena Smiljana Srnec iznosila neistine da se Jasmina nalazi u Francuskoj i na kruzeru i da je optužena jedina iznosila informacije kojima je cilj bio ostavljanje dojma da je Jasmina živa.

U obrazloženju presude navedeno je da se ubojstvo dogodilo kada je žrtva bila u opuštenom stanju što u prilog tome da je ubojica domaća osoba.

Sud je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja.

Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.