Osječko-baranjska

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH DOGAĐAJA POSTRATNOG RAZDOBLJA

Na 26. obljetnicu blokade UNPROFOR-a otkrivene spomen ploče na taj događaj

Prvog srpnja 1994. godine započela je blokada UNPROFOR-a od strane hrvatskih prognanika, koja je potrajala čak 46 dana. U znak sjećanja na taj događaj danas su se na nekoliko lokacija gdje su bile blokade ponovno okupili tadašnji organizatori, a svečano su otkrivena i spomen obilježja.

Piše: Republika.eu

Biljska cesta prije dvadeset i šest godina bila je poprište jednog od najznačajnijih događaja postratnog razdoblja prognanstva i okupacije u Hrvatskoj. Ovdje su se tada okupili predstavnici hrvatskih prognanika te su, nezadovoljni neučinkovitošću, pristranošću, pa i kriminalnim radnjama UNPROFOR-a blokirali sve službene prijelaze za sve međunarodne snage.

"Osim što je politika bila "ne talasaj, drži sve na način kako je zatečeno", pored toga smo imale dokaze da su međunarodne snage švercale gorivo, sve ono što je četnicima na okupiranim područjima bilo potrebno, i zbog toga smo se odlučili to zaustaviti. Bilo je i žrtava na tom području? Naravno, u Baranji je za mandata UNPROFORA ubijeno preko 200 civila i za to nitko nije odgovarao", kaže predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović.

Prosvjednici su tada naišla na otpor sa svih strana, uključujući i iz državnog vrha, te iz vrha Ujedinjenih naroda, no ustrajali su u svojim namjerama punih 46 dana.

Rezultat je bio da su prosvjednici održali sastanak s hrvatskom Vladom na čelu s tadašnjim premijerom Nikicom Valentićem čiji je zaključak bio da mandat UNPROFOR ne funkcionira u postojećem obliku. Odlučeno je i kako će se taj mandat otkazati ukoliko ne dođe do značajnih promjena.

"Iza toga naravno je onda slijedilo, logično onaj dio gdje su se dogodili Bljesak i Oluja, dakle mi smo kao prognanici na neki način i izvršili pritisak da vrhovništvo Hrvatske države donese takvu odluku, da se oni dijelovi gdje to nije bilo drugačije moguće, jer je odbijen Z4 i tako dalje, mora krenuti u oslobađanje vojnim putem", kaže Branko Pek, predsjednik Zajednice povratnika OBŽ.

A ove vojno redarstvene akcije bile su, poznato je temelj za mirnu reintegraciju hrvatskog podunavlja, kada je omraženi UNPROFOR zamijenjen UNTAES-om, a prognanici su se vratili svojim domovima. U znak sjećanja na sva ova događanja na dvije lokacije – na Biljskoj cesti te kod Nemetina danas su otkrivene nove spomen ploče.