Osječko-baranjska

U SKLOPU OLJK-A

Radionice, izložbe, pričaonice i igraonice na Festivalu Čuvari priča

U tri dana, od četvrtka do subote, ljubitelji pisane riječi, uživali su u Međunarodnom festivalu slikovnice Čuvari priča u osječkom GISKO-u. Posljednjeg dana u Dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice nastupila je zagrebačka ilustratorica, lutkarica i pripovjedačica Margareta Pešić.

Piše: Branimir Suhić / Republika.eu

Ruska bajka o zlom kralju koji pokušava spriječiti vjenčanje svoje kćeri i njenog prosca sasvim je obična priča koja govori o poštenju, držanju ljudi za riječ, obećanjima, ali oni koji su se našli posljednjeg dana Festivala slikovnice u osječkoj Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici i sami su sudjelovali u nastupu zagrebačke pripovjedačice Margarete Peršić, koja je svojim angažiranim nastupom uspjela zaokupiti dječje umove na nešto više od pola sata, svjesna i sama kako je u ranoj dobi korisno čuti priče s poukom.

"Po mom mišljenju to je jako teško i kompleskno pitanje, ali svakako razvijamo put prema novim ljubiteljima čitanja, a dobro znamo da nam knjige otvaraju prozore u svijet, tako da svaka pročitana slikovnica ili ispripovjedana priča otvara put i ka toleranciji i većim obzorima u svijetu", kaže pripovjedačica Margareta Peršić.

Festival slikovnice Čuvari priča održao se u sklopu Osječkog ljeta kulture, a na programu je bilo predstavljanje slikovnica, susreti s ilustratorima i piscima, radionice, izložbe, predstave, performansi i drugi sadržaji, a osim za djecu, Čuvari priča poučni su bili i za odrasle.