Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Otkud gradonačelniku ljudskosti, hrabrosti i morala napadati kritičare bez argumenata i dokaza?

U vremenu svekolikih promjena što nastupaju u procesu rekonstitucije hrvatskog društva i države gradonačelnik urbano, gospodarstveno i demografski urušenog grada Osijeka, u samo 7 godina njegova mandata, pokazuje političko nasilje i nekulturu komunikacije prema kritičarima njegove promašene politike.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Napada kritičare g. J. Pecnika i mene što smo se usudili dići svoj glas protiv politike sile kao modela prikrivanja i (ne)razumijevanja urušavanja Osijeka. Iz grada Osijeka, u zapaženoj visini, iselio je kvalificirani kontingent radne snage!? U sedmogodišnjem razdoblju nije otvorena niti jedna tvornica. Urbano je grad neprepoznatljiv. Niču nove visoke katnice bez jasne osječke poruke suvremene arhitekture koja bi karakterizirala grad Osijek kao srednjoeuropski grad kakav je bio do političke vlasti aktualnog gradonačelnika. Gradska koalicijska politička vlast u socijetetu s gradonačelnikom je od Osijeka napravila nerazvijenu sredinu u kojoj se ne nazire budućnost ne samo grada, nego i suvremene politike rasta i razvoja Hrvatske. Osječani nijemo motre sve što se u gradu urušava i strpljivo čekaju da se gradonačelnik počne baviti politikom Grada, a ne da iz "dnevne sobe", putem telefona, uvjerava svoje suradnike da se "Osijek voli radom". Da, i političari vole rad iz "dnevne sobe"!? Posebno im se kao paunu širi perje važnosti i prestižnosti kada neki istraživač izađe s podatkom da je osječki gradonačelnik najplaćeniji političar u Hrvatskoj. Odmah iza njega je gradonačelnik grada Zagreba. Valjda je tako i red? Gradonačelnika Zagreba Zagrepčani napadaju iz svih političkih oruđa jer se njega toliko na ulicama i radilištima ima da ne mogu mirno živjeti u Zagrebu. Osječki gradonačelnik svoje poslove obavlja iz "dnevne sobe", bolestan. Vrlo je dobro Osijek voditi iz "dnevne sobe" i primati punu plaću. I kad gradonačelnik primi najveću plaću od svih hrvatskih gradonačelnika, e' tada mu se i perje podiglo kao paunu. U tom trenutku paunovskog izgleda nekulturno i besprizorno on difamira g. J. Pecnika i mene. Lako ćemo g. Pecnik i ja podići kišobran ispred naših lica da bismo se zaštitili od blata što iz "usta puna blata" gradonačelnik po drugima prska.. Prskati blato po licima kritičara njemu je to jedini izlaz.

Politički način zaustavljanja svih tih političara iz "dnevne sobe", posebno ovdje mislim na gradonačelnika grada Osijeka što ne razumiju da nije prihvatljiva "sokačka" politička i kulturna razina, u demokraciji je javno izgovorena argumentirana kritika lišena osobnih kvalifikata i laži. Ali, gradonačelnik sebe drži hrvatskim političarem i zbog toga on koristi politiku nasilja i straha, e' da bi pljuvao blato po licima kritičara što desetljećima uočavaju urušavanje Osijeka. Posebno se to urušavanje Osijeka vidi zadnjih godina. Osijek se nezaustavljivo razvija zaostajući, čak i iza svoje nekada srednjoeuropske sjeni, do neprepoznatljivih razmjera. Osječki gradonačelnik i bez vizije vinovnik je urušavanja Osijeka. Ali, on sebe vidi kao monumentalnog političara? Posebno ističe svoju "invalidnost"?! Pa, njemu nije potrebna didaskalija upućena od kako on kaže kvazi "analitičara" g. Pecnika, a niti od mene kako kaže: "Nisam vidio čovjeka koji toliko govori, a malo ostvaruje...". Gradonačelnik treba "umiti lice" hladnom vodom i tek će tada shvatiti što je propustio u komunikaciji s kritičarima. Njegovo neznanje "duboka je voda". Valja njemu preko vode "duboka je i široka ....etc". E', da bi nadopunio sve te praznine znanja, koje su mu do sada "koristile" treba "Osijek braniti radom!". Njegov "Ivanizam", javno objavljenom na "njegovoj omiljenoj televiziji", koristi da skandalozno insinuira za civiliziranu osobu gradonačelnika, ili osobu g. Ivana Vrkića, on neprihvatljivo, neartikulirano i neargumentirano odgovara na postavljeno novinarsko pitanje. Tom prigodom poput pauna šepuri se "Ivanizmom". Bezobrazno i posve neistinito obmanjuje sebe i javnost i kaže: " Sve sam mu omogućio, a nije napravio niti jedan projekt, nije donio ni jednu kunu, a nisam mu, naravno, dao ni da uzme ono što nije zaradio". 

Nikada ništa tražio nisam što znači da nisam mogao biti uskraćen da bi traženo i dobio od gradonačelnika g. I. Vrkića. Takav bezobrazni način i s toliko laži, a pri tomu isticati da mi je "on nešto dao i oduzeo" posve je neprimjeren gradonačelniku ali je imanentan osobi I. Vrkiću. Kakav licemjerni komentar jednog uvrijeđenog gradonačelnika iz "dnevne sobe". Ostavljam gradonačelnika da na miru u "dnevnoj sobi" vodi Osijek tamo gdje je naumio. Došao je na kraj puta. Na kraju je i gradonačelnikovanja. 

Uostalom, kao volonter radio sam na način koji je imao jedino mogući zakonski okvir, a taj je da tzv. "Odbor za razvoj, investicije i zapošljavanje" na sastancima izlazi s idejama. Treba zaviriti u ladicu gradonačelnika, e' tada bi i njemu bilo jasno da se nikada nisam nametao da bih političku karijeru ostvario u gradu Osijeku. Meni politika nije potrebna da bih s ponosom i moralno čist hodao ulicama Osijeka. Moj jedini cilj bio je volonterski raditi za dobrobit Osijeka. Vodio sam Odbor sve do trenutka dok nisu iz Grada dolazile upozorbe da sam se s Odborom počeo "uplitati u izvršnu vlast?“. To je bio najaktivniji Odbor i zbog nerazumijevanja gradonačelnika podnio sam prije 5 godina neopozivu ostavku na mjesto predsjednika. Znate što? Ne želim se spuštati na prikazanu nekulturnu osobnu razinu gradonačelnika. Zadržao bih se na mojim upozorenjima njemu kao gradonačelniku Osijeka. Ta su upozorenja bila dobronamjerna i nikada nisu bila ispod prihvatljive razine u demokratskim uvjetima. Ali, gradonačelnik koristi osobnu razinu i licemjerno napada g. J. Pecnika i mene koristeći posvemašnju neistinu. Dakle, g. I. Vrkić u politici ponovno pliva u svojim "Ivanizmima". Nikako da se taj akter "sramne drame" oslobodi uvjerenja da jest političar ranga slavonskog sokaka. Njemu treba znanje, a ne samo licemjerstvo i kukavnost s kojima bi u politici opstajao. Zato ne ću diskreditirati osobu g. I. Vrkića. 

Nije meni žao što sam svojedobno imao prigodu pomagati g. I. Vrkiću. Povijest se izgleda ponavlja: "Tko ti pomaže vrati lažima i nerazumijevanjem!". I dalje ću zadržati svoje dostojanstvo, čast i snagu i ne ću uzvratiti osobnom diskreditacijom g. I. Vrkića. U svojim kritikama držim se gradonačelnika koji je za 7 godina uspio devastirati srednjoeuropski Osijek. Niti jedne loše riječi ne ću napisati o osobi g. I. Vrkića jer je on sa svojim "Ivanizmom" sam o sebi sve rekao. Čekati ću da gradonačelnik I. Vrkić konačno izroni iz "mentalno mutne vode" i shvati poznatu prispodobu: " Ipak se okreće!". Ali, ipak treba postaviti pitanje Osječanima, držite li da je gradonačelnik u takvom zdravstvenom stanju da mu je sposobnost prosuđivanja oslabila do mjere bezočnog napada na njegove kritičare? Taj "akter drame urušavanja grada Osijeka" je uz teški intelektualni napor digao svoj nekulturni način komuniciranja, e' kako bi bezočno i bijedno skrivao svoju ulogu u nezaustavljivom nazadovanju grada Osijeka. Grada koji je imao srednjoeuropski status. Za samo nekoliko godina njegova mandata Osijek je urbano spušten na razinu malog besperspektivnog grada na području istočne Hrvatske. Razina gradonačelnikovog političkog znanja razmjerna je primitivnom razumijevanju života u slavonskom sokaku. On kao snaša u slavonskom sokaku iz preko plotnog razumijevanja političkog govori punih usta blata koje sa svakom riječju po drugima baca. 

Suosjećam s osobom g. I. Vrkićem jer njemu kao gradonačelniku ništa drugo neće ostati osim da shvati da je on vinovnik ubrzanog urušavanja grada Osijeka što nije zabilježeno od 1945. godine do danas.

Zbog toga ostaje pitanje može li se gradonačelniku uopće pripisati bilo koja korisnost za održivi rast i razvoj Osijeka? Time ne mislim reći da on sposobnosti nema. Ali, je li se njegovi sudovi uopće mogu uzimati ozbiljnima i realnima, to se treba pitati svatko. Zato treba postaviti pitanja Osječanima:

- što misliti o čovjeku, koji nije u stanju obnašati funkciju gradonačelnika i ne pojavljuje se na sjednicama Gradskog vijeća dugo vremena,

- što misliti o čovjeku koji sam za sebe kaže da nije u mogućnosti sudjelovati u raspravama,

- što misliti o čovjeku koji je davno izgubio potrebnu dozu samokritičnosti i još se nije povukao s funkcije koju ne može obnašati,

- što misliti o čovjeku koji je izgubio moć prosudbe o dobru i zlu jer moralni sudovi se stvaraju na temelju razlikovanja dobra i zla,

- što misliti o čovjeku koji je postao sredstvom manipulacije, jer svima je poznata njegova psihofizička (ne)sposobnost,

- što misliti o čovjeku nezajažljivih političkih i materijalnih ambicija itd.

Naravno, ovdje nisam dotaknuo ocjenu stanja "vladavine" gradom Osijekom.

Možda je uputno takvu osobu sažalijevati, a to ne treba činiti. Najveća stvar će biti da se pokrene postupak opoziva zbog narušenog fizičkog statusa i mogućnosti da upravlja svojim postupcima, ali i da se otvori pitanje ocjene njegovog rada.

Kratko, birači su to rekli u nedjelju na izborima (preferencijskim glasovima oko 3 posto) nedavanjem glasova političkoj družini što se poput pauna napuhanog "perja" u slavonskom sokaku diče svojim bogatstvom dok se s druge strane Osijek sve više socijalno-ekonomijski diferencira i urušava. Danas nakon 7 godina vladanja te osječke gradske koalicijske bulumente grad je uveden u doba ukupne neizvjesnosti i tzv. Opću krizu s nesagledivim posljedicama.

Zato sada treba utvrditi činjenicu je li je gradonačelnik, koji sam javno ističe da nije sposoban za rasprave i da ih prepušta svojim zamjenicima, u dostatnom zdravstvenom stanju voditi grad Osijek? Gradonačelnik u ambijentu okružen ljudima koji pored njega "šute kao ribe" napada ad hominem svoje kritičare svjestan valjda političke sile kao osnovice za vulgarni, neistinit i beskrupulozan način s kojim pokušava na nedemokratski način zaustaviti građansko pitanje razine njegove korisnosti i odgovornosti za urušavanje Osijeka, nekada u prošlosti srednje razvijenog grada, mjereno srednjoeuropskim agregatima.

I, posve na kraju treba pitati otkud gradonačelniku ljudskosti, hrabrosti i morala napadati kritičare bez argumenata i dokaza? Taj vulgarni, bezobrazni, neistiniti i klevetnički način imao je jedino cilj vlastite političke promidžbe, usprkos izgubljene osobnosti i u vlastitoj nemoći. Istina, hrabrosti često imaju pametni i oni koji to nisu, koji nemaju što izgubiti jer su već sve izgubili. Izgubili su kredibilitet i povjerenje građana kojima su trebali služiti, a ne kojima građani služe kao "sitna moneta za političko potkusurivanje"..

I, dodatak na kraju - ne mislim se dopisivati s gradonačelnikom grada Osijeka koji nije dostojan argumentirane rasprave ali mu želim dobro zdravlje.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu