Politika

''BERNARDIĆ JE GLAVNI KRIVAC, ALI NE I JEDINI''

Koja je budućnost SDP-a i RESTART koalicije?

Davor Bernardić više nije predsjednik SDP-a. Preuzeo je odgovornost za izborni poraz i izjavio je da se više neće kandidirati za šefa stranke. Vršitelj dužnosti te funkcije do novih izbora bit će Zlatko Komadina, a izbori bi mogli biti raspisani već sljedeći tjedan. Evo kakvi su dojmovi članova RESTART koalicije nakon izborne noći.

Stpžer RESTART koalicije   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Media Servis

Već sljedeći tjedan, na sjednici Glavnog odbora, vjerojatno će biti raspisani izbori unutar SDP-a, najavio je dosadašnji šef stranke i lider RESTART koalicije Davor Bernardić, nakon što je objavio da se on više neće kandidirati za tu funkciju.

"Građani su odlučili. Izlaznost je bila kakva je bila. Nikoga ne okrivljujem, preuzimam odgovornost i mislim da je to u ovom trenutku najvažnije. SDP ide dalje, računajte na nas."

Rekao je da će doći na konstituiranje Sabora, ali nije potvrdio hoće li biti zastupnik u Saboru. Na pitanje o ostanku u politici nanizao je uzrečice.

"Jedna vrata se zatvore, druga se otvore. Život je ponekad čudesno nepredvidljiv. Nebo strpljive voli. Život je ponekad fenomenalno nepredvidljiv u tome je čar života. Nitko ne zna što nosi sutra. Sasvim sigurno neću ostat na čelu SDP-a, ali ostat ću odvjetnik istine, borac protiv nepravde i nastavit ću upozoravat na korupciju u našemu društvu."

Glasači ljevice nisu bili pretjerano motivirani za izlazak na izbore, ali ni mi ih nismo pretjerano privukli, iskren je bio SDP-ov Arsen Bauk u analizi izbornog neuspjeha.

"Na našim plakatima nije bilo ni jedno lice, u našim spotovima nije bio nijedan kandidat, a za to vjerojatno postoji razlog, razlozi se mogu izreći unutar stranke, a onda idu analize."

Biljana Borzan još u izbornoj noći izjavila je kako bi ona na Bernardićevom mjestu podnijela ostavku, a između nje i dosadašnjeg šefa stranke došlo je i do verbalnog sukoba. Na pitanje može li ona biti ta koja će preuzeti vodstvo SDP-a, Bauk je rekao:

"Mislim da su građani svojim glasovima za pojedince jasno dali do znanja koga favoriziraju i sada možemo napraviti redoslijed naših kandidata po broju preferencijalnih glasova koji su im dali građani. Tu možemo uključiti također izbore za Europski parlament, mislim da će se iz tog kruga definirati tko će biti kandidat za predsjednika ili predsjednicu stranke."

Potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac čestitao je HDZ-u na izbornoj pobjedi i prihvatio činjenicu da će i dalje djelovati s pozicije oporbe.

"Bit ćemo konstruktivna oporba, pred nama su teška vremena, gospodarska u prvom smislu i mi ćemo davati našu podršku kroz saborsku raspravu i zakonske prijedloge da čim prije izađemo iz krize."

Peđa Grbin, istarski SDP-ovac koji nije bio u milosti predsjednika Davora Bernardića, uvjerljivo je osvojio gotovo 17 tisuća glasova, odnosno najviše na listi Restarta u cijeloj Hrvatskoj. Na ostavku je pozvao cijelo vodstvo SDP-a, a sebe nije isključio kao kandidata za vodstvo stranke. Evo što je izjavio za Rovinj fm:

"Kad dobiješ najviše preferencijalnih glasova, a tvoja lista prođe kao što je prošao SDP, onda možeš u potpunosti razumjeti kako se osjećao Luka Modrić nakon što je dizao nagradu za najboljeg igrača turnira nakon gubitka u finalu."

Politički analitičar Žarko Puhovski za Media servis kaže da je Davor Bernardić glavni krivac za rezultate, ali ne i jedini.

‘‘Ali sam siguran da je on glavni krivac, da je njegova potpuna očita nesposobnost da se pokaže ravnopravnim Plenkoviću na veliko utjecala na raspoloženje. Dobrim dijelom zato što među strankama nije bilo ozbiljne programske razlike pa su ostala personalna, kadrovska, pitanja u kojima se HDZ, zbog Plenkovića, pokazao puno uspješnijim.‘‘

Smatra da se Bernardić nije pokazao kao osoba koja bi trebala imati budućnost u visokoj politici.

‘‘Nije se pokazao osobom koja bi trebala imati budućnost u takozvanoj visokoj politici. Ali nisam siguran da su u SDP-u spremni na ozbiljno čišćenje. Iako, sad je dobar trenutak, sad nemaju nacionalnih izbora u naredno vrijeme, mogu se koncentrirati da budu ozbiljna oporba. U međuvremenu bi bilo dobro da se pronađe neka doista nova osoba, po mogućnosti žena, mlađa recimo.‘‘

Uz SDP, u RESTART koaliciji Restart još su HSS, HSU, GLAS, IDS, SNAGA i PGS. Ukupno će imati 41 mandat. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak također je preuzeo odgovornost za loš izborni rezultati i osvojena samo dva mandata.

"Najveći krivac za ovaj (ipak) neuspjeh sam naravno, kao predsjednik, ja osobno i od te odgovornosti ne mogu i neću bježati", napisao je Beljak na Facebooku i najavio da će već ovaj tjedan, obaviti konzultacije s užim vodstvom stranke.