Osječko-baranjska

KRVOPIJE NAPADAJU, KREĆE PROTUNAPAD

Povećana brojnost komaraca u Osijeku, napokon kreće tretiranje iz zraka i sa zemlje!

Ni ovo ljeto nažalost ne prolazi bez komaraca. Posljednjih dana u Osijeku i okolici povećana je njihova brojnost što su osjetili i mnogi građani, a leteće krvopije u grad su stigle iz Kopačkog rita. Ipak trebali bi uskoro odahnuti jer je najavljeno tretiranje iz zraka i sa zemlje.

Komarac   FOTO:Pixabay
Piše: Jelena Grgić / Republika.eu

U ponedjeljak provedeni monitoring pokazao je kako na području Osijeka nema ličinki komaraca, no problem prave odrasle jedinke koje su došle iz Kopačkog rita. Metoda CDC-klopki na 15 postaja pokazala je kako brojke nisu ni približne prošlogodišnjima kada se hvatalo i 40 000 komaraca u 12 sati, no ipak su znatno veće od dopuštenih.

"Najveće brojnosti na području Kopačkog rita 5700 komaraca. Nemetin je 3675, Vinogradska ulica 2200, Tenja ima 430 komaraca, Josipovac 233. Mi izdajemo preporuke sve što je iznad 200 komaraca u klopci smatramo da je previše i da treba istretirati", kaže voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ OBŽ Hrvoje Bekina.

A na dvadeset i jednoj postaji provedena je metoda čovjek-aspirator koja mjeri brojnost uboda u 15 minuta.

"Osim Osijeka brojali smo i Bilje, tamo je situacija kritična tamo ima oko 150 komaraca u 15 minuta, a 15 komaraca u 15 minuta je granica tako da je tamo najgora situacija što se tiče Osijeka Sarvaš 82, Podravlje 67, Tenja 56, a najmanje centar Retfala 19", kaže Bekina.

U skladu sa svim tim brojkama izdane su preporuke za aviotretmane koji će se i provesti u četvrtak i petak.

"To će biti zeleni pojas. Prvi dan će ići kod Sarvaša i Nemetina. Zatim drugi dan će ići Pampas, Višnjevac, Josipovac i preko od Tvrđavice šuma Halaševo. U isto vrijeme će ići i tretman cijelog grada sa zemlje", dodaje Bekina.

Iz osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo ističu i kako su ove godine provedena 3 larvicidna tretmana kanalske mreže. Drava je ostala u svom koritu i nije poplavila tako da nije bilo ličinki komaraca, što nije slučaj s Kopačkim ritom gdje su, kao što je poznato, takva djelovanja zakonom zabranjena.


Tretiranje zelenog pojasa oko grada FOTO: Republika.eu