Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Što se dogodilo da je Osijek danas kaotičan grad izražene socijalne diferencijacije i besperspektivnog urbanog i gospodarstvenog sadržaja?

"Što se dogodilo da je Osijek danas kaotičan grad izražene socijalne diferencijacije i besperspektivnog urbanog i gospodarstvenog sadržaja? Dogodili su se izbori na kojima je gradonačelnik bez vizije i znanja vodio Osijek 7 godina. Uz njega su, a to je nezabilježeno u povjesnici perspektivnog grada, savjetnici i dogradonačelnici promovirali sebe. Posebno se tu izdvaja savjetnički dvojac i dvoje posve nesamostalnih dogradonačelnika", kaže prof. Nedeljko Bosanac u svojoj kolumni.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Glas Slavonije od 11.07.2020. godine objavljuje intervju s gradonačelnikom grada Osijeka. Teško da bih primijetio taj intervju, a da nije na "naslovnici" slika nasmiješenog vinovnika poremećene socijalno-ekonomijske strukture stanovništva u Osijeku. 

Mnoštvo je svih tih urušavanja Osijeka, a za čije su negativne trendove gospodarstvene i socijalne strukture odgovorne političke "vesele gradske koalicijske družine". Teško je ne vidjeti sto su sa svojim neznanjem i nečinjenjem ti sudrugovi za samo 7 godina učinili od nekada perspektivnog srednjoeuropskog Osijeka? 

Znate što? Želim odmah podvući "crvenu crtu" razlikovanja u kolumni između osobe g. I. Vrkića i gradonačelnika u osobi Vrkića. Izgleda da je teško učiniti tu distinkciju, a nije. Naime, kako je u nedavnom intervju-u gradonačelnik za mene javno na njegovoj Osječkoj televiziji rekao "naš prijatelj Bosanac, tako sada ja kažem "naš gradonačelnik" g. I. Vrkić. 

Dakle, ovdje u kolumni je riječ o našem prijatelju gradonačelniku grada Osijeka. Taj naš prijatelj gradonačelnik u dnevnom listu Glas Slavonije objavljuje intervju čiji sam sadržaj shvatio kao još jedan od njegovih "Ivanizama" s pomoću kojih se održava punih 7 godina na vlasti. Rezultati njegova gradonačelnikovanja u Osijeku snažno su prikazali politiku neuspješnosti u vođenju gradske politike iz "dnevne sobe" i uz pomoć telefona. Gradonačelnik "malo priča" ali je obogatio ekonomijsku misao novim političko-ekonomijskim modelom. Taj model bi trebao nositi naslov: "Osječki model razvijajućeg zaostajanja i urušavanja". Već vidim samostalni nastavni predmet na ekonomskim fakultetima čim prestane politički pritisak na politiku ekonomijske misli. 

Osijek se neprekidno razvijao i u svojoj povjesnici desetljećima je ostvarivao razvoj kao zakonito kretanje ali i razvijenost kao postignuto stanje višeg društvenog i ekonomijskog trenda, mjeren rezultatima prethodnih desetljeća. Što se dogodilo da je Osijek danas kaotičan grad izražene socijalne diferencijacije i besperspektivnog urbanog i gospodarstvenog sadržaja? Dogodili su se izbori na kojima je gradonačelnik bez vizije i znanja vodio Osijek 7 godina. Uz njega su, a to je nezabilježeno u povjesnici perspektivnog grada, savjetnici i dogradonačelnici promovirali sebe. Posebno se tu izdvaja savjetnički dvojac i dvoje posve nesamostalnih dogradonačelnika. Zašto u Osijeku sve ide naopako? Odgovor na to pitanje treba tražiti u egzaktnim podatcima što opredmećuje politiku "razvijajućeg zaostajanja" Osijeka. Treba podsjetiti da su na Gradskom vijeću nekoliko mlađih hadezeovaca iznimno stručno objašnjavali razliku između prihoda, manjka i dobiti gradskih trgovačkih društava. Ali uzaludno!? Ta gradska upravljačka i koalicijska politička bulumenta ne razumiju gdje se nalaze. Oni se čak niti ne usude sebi postaviti pitanje: "Je li je potrebna nazočnost gradonačelnika, e' da bi on izravno odgovarao na pitanja vijećnika?".

Znate što? Gradonačelnik vješto politički koristi svoje spisateljske "Ivanizme" kako bi se na vlasti zadržao do kraja mandata. Rekli bi građani: "Pa,mijenjajte taj 'Lex šerif' zakon!". Dugo će još vremena proći dok Osječani shvate da im je gradonačelnik sa svojim "Ivanizmima" oduzeo budućnost. U političkom smislu radi se o gradonačelniku i koalicijskim sudrugovima u socijetetu kao "vesela družina" koju svakodnevno Osječani u medijima gledaju. Ta je politička "vesela družina" uspostavila svoju mediokritetsku vlast u gradu Osijeku. Taj tip političkog mediokritetstva je "stvorio" podobne uvjete za urbano, gospodarstveno i demografsko urušavanje nekada srednje razvijenog srednjoeuropskog grada Osijeka. Za tu "veselu družinu" ništa ne znači opće urušavanje Osijeka. Njima je jedino bitno ostati do kraja Vrkićevog mandata. I, da, još nešto? Ukoliko pozornije pročitate taj subotnji intervju g. Vrkića u Glasu Slavonije, e' tada ćete odmah primijetiti da on koristi svoj " Ivanizam" da bi ostao na vlasti do kraja mandata-lipnja 2021. godine. Dakle, gradonačelnik koristi "Ivanizam" da bi Osječane pripremio na "Model razvijajućeg zaostajanja". Taj model nudi kognitivnu disonancu kao ponašanje i poruku da je posve normalno da gradonačelnik dovrši mandat?! Niti jednim slovom on ne spominje mogućnost da podnese ostavku. Ne on će i dalje voditi grad Osijek do kraja mandata iz "dnevne sobe" i svoje nesamostalne dogradonačelnike instruirati putem telefona. Gradonačelnik dobro zna da u tomu vremenu nitko ne će postaviti pitanje njegove korisnosti i odgovornosti za 8 godina urbanog urušavanja Osijeka. Što se mene tiče pun mi je kufer tih njegovih "Ivanizama" s pomoću kojih od Osječana čini "ovce"!?

To što se u Osijeku ne može primijetiti osječka industrijska strategija i politika reindustrijalizacije, kao jedini odgovor suvremene ekonomijske politike usmjeren na rekonstituciju Osijeka- pomoću koje bi se moglo pokrenuti grad pro futuro do 2030. godine, kriva je postojeća gradska politička koalicijska bulumenta.. Da, punih 10 godina će Osijeku biti potrebno da se nađe u razdoblju održivog rasta i razvoja do 2030. godine. Pred Osječane su gradonačelnik i njegova koalicijska "vesela družina" nagurali pro futuro iznimno nepovoljnu socijalno-ekonomijsku strukturu stanovništva.

S druge strane Vlada polagano politički operativno priprema stanovništvo, društvo i gospodarstvo na uvođenje Eura u domaći novčarski sustav. Kuna će biti potisnuta do 2023. godine?! Očekuje se zbog koronavirusa i usporavanja gospodarstva iznimno teška kriza i dolazak teške recesije. Postavlja se logično pitanje Osječanima: "Tko je kriv za nepripremljeni ulazak grada Osijeka u doba ukupne neizvjesnosti?". Što se tiče uvođenja Eura u Platni sustav države želim posebno naglasiti da je kuna apricirana?! Deprecijacija kune smanjiti će kupovnu moć građana, a povećati izvoz domaćih proizvodnji. Otvara se pitanje kojih domaćih proizvodnji i koliko će se uvođenjem Eura standard stanovništva približiti egzistencijskom minimumu. Zašto 2023. godina? Pa, zbog nastupajuće socijalno-ekonomijske krize i recesije što će nastupiti već s rujna 2020. godine i trajati će do 2030. godine. Znači uvođenje Eura i potiskivanje kune nije samo pitanje suverenizma nego i egzistencije većine stanovništva i snažno izražene i progresivne socijalne diferencijacije što će dovesti do teških političkih turbulencija i socijalnih nemira.

Razmišljaju li Osječani o razini korisnosti i odgovornosti gradonačelnika i njegovih koalicijskih sudrugova zbog toga što su sa svojim neznanjem i pogrešnom politikom "razvijajućeg zaostajanja" uveli Grad i stanovništvo u doba ukupne neizvjesnosti?

Na kraju Osječanima želim citirati bezvremensku poruku: "Jer običan čovjek živi kako mora, a pravi čovjek živi kako hoće. Život na koji se pristaje bez otpora jest bijedno tavorenje, a izabrani život jest sloboda. Čovjek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i ne pristajanjem", M. Selimović.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu