Osječko-baranjska

POSTAJE VELIKO GRADILIŠTE

Obnova Tvrđe u fazama – prva faza od Tuđmanovog mosta do Kuhačeve

Poznato je kako osječka Tvrđa postaje veliko gradilište. Počinju radovi na rekonkstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture osječke gradske jezgre. Sve u okviru projekta nazvanog Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe.

3D vizualizacija   FOTO:http://aoot.hr/
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

Iako današnji kadrovi sa sjeveroistočne strane Tvrđe ne daju naslutiti kako je počela rekonstrukcija, današnji datum označava formalni početak dugo očekivanog projekta. Do kraja ovoga tjedna, uvjerava izvođač radova, radovi će početi.

"Ovaj tjedan ćemo mi dovesti opremu. I još jedan segment je isporuka prvog kontigenta cijevi koje se spajaju na ovaj dio, jer bez njih nema smisla da iskopamo nešto, jer i sami znate koja je to frekvencija. Čim dođu cijevi, mi krećemo, a nama je to obećano u nekakvih desetak dana", kaže predstavnik izvođača radova Vlado Ilićić.

Projekt obuhvaća obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu  distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete u energetski učinkovitu te rekonstrukciju ulica, pješačkih površina i trgova. Prva faza radova obuhvaća dio od Tuđmanovog mosta do Kuhačeve ulice, a potrajat će do jeseni.

"Prva dionica će obuhvatiti izgrdnju nove kanalizacijske mreže koja je nekakva baza za postavljanje svih drugih instalacija, potom ide vodovodna mreža i sve druge onda cijevi, koje će raditi i svi ostali investitori koji rade ovaj projekt, radi se o HEP-u, znači postavljat će se toplovod, elektroinstalacije, čak i plinske instalacije, isto tako radit će se i energetski učinkovita rasvjeta, a onda ide i popločenje samog centralnog dijela Tvrđe", kaže voditeljica projekta Sanja Scitovski.

"A kad dođemo do same Tvrđe onda se uključuju i ostali razvod Vodovoda, DTK mreže, elektroinstalacije i sve ostalo", kaže Iličić.

Projekt je ukupne vrijednosti oko 130 milijuna kuna, od čega je 65 milijuna bespovratnih sredstava, uz 3 milijuna kuna pomoći Fonda za regionalni razvoj. Sve će trajati 3 godine. Osigurat ćemo takvu dinamiku radova da ne trpi ni ugostiteljska sezona, ni školska godina niti sami stanari Tvrđe – uvjeravaju iz Grada. Isto se odnosi i na brojne događaje koji se u Tvrđi organiziraju.

"Tako da ćemo mi biti u mogiućnosti, naravno, kako određena dimanika bude tekla,  dalje održavati sve manifestacije koje volimo, na koje smo navikli, možda na nekim drugim lokacijama", kaže pročelnica UO za programe EU Grada Osijeka Kornelija Mlinarević.

Obzirom kako će se izvoditi radovi koji mogu biti opasni, građane se moli za poseban oprez te da ne ulaze u zonu izvođenja radova.