Osječko-baranjska

INTERES POSTOJI

Od rujna škola za profesionalne vatrogasce u Osijeku

Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije najesen će najverojatnije dobiti školu za vatrogasce. Vatrogasne postrojbe u ovom dijelu zemlje tako će dobiti prvu generaciju profesionalnih vatrogasaca i tehničara školovanih u mjestu prebivališta.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Marija Završki / Republika.eu

Osječko-baranjska županija napokon bi mogla dobiti prvo školsko odijeljenje za profesionalne vatrogasce u ovom dijelu Hrvatske. To dosada nije bilo slučaj, a a svake godine desetak mladih vatrogasaca iz raznih DVD-ova odlazilo je na školovanje u druge gradove. Ove jeseni, ako škola bude u Osijeku biti će ih dvostruko više.

"Naši vatrogasci su do sada morali ići u vatrogasnu školu u Rijeku, Zagreb, Split. Troškovi školoanja su bili od 7000 do 10 0000 kuna, plus sve ostalo što su morali u školarini, za stanarinu, knjige plaćati. Mi smo ovdje, pokušati ćemo organizirati školu i smanjiti troškove na pola, tako da naši dečki neće imati tolike troškove", priča zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić.

A kako će izgledati nastava za buduće profesionalne vatrogasce?

"Težište je na kemiji. Vatrogasci se bave kemijskim poslovima gdje se događaju požari. Težina i kemija, zatim idu vatrogasna oprema i sve ono što ide uz taj posao. Za sada vršimo sondiranje područja, tražimo kandidate, ima ih negdje oko 30 prijavljenih, tako da postoji velika vjerojatnost da u rujnu mjesecu krenemo s prvim odijeljenjem", dodaje Cvenić.

Škola mora imati opremu, kabinet za kemiju, fiziku, vatrogasna vozikla, poligone. Zanimanje je to koje traži posebne radne uvjete, kažu vatrgoasci. Ispiti su namijenjeni vatrogascima i vatrogasnim tehničarima. U školu mogu punoljetne i osigurane osobe sa završenim srednjoškolskim obrazovanjem.