Osječko-baranjska

KOŠTAT ĆE VIŠE OD 3 MILIJUNA KUNA

Prva faza radova na sanaciji Pješačkog mosta u Osijeku još ovaj mjesec

Počinje sanacija Pješačkog mosta u Osijeku. Još ovoga mjeseca počet će pripremni radovi, najavljuju u gradskoj upravi, a uslijedit će radovi na armiranobetonskoj konstrukciji, čeličnoj konstrukciji, na upornjacima, kao i oni ostali.

Prva faza radova na sanaciji Pješačkog mosta u Osijeku još ovaj mjesec   FOTO:Republika.eu
Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

U posljednje vrijeme sve su češće bile fotografije građanja koji su slikali oštećenja na Pješačkom mostu, kako ona manja, tako i ona ozbiljnija koja dovode u pitanje sigurnost pješaka i biciklista. Srećom, postavljena skela daje naslutiti kako radovi uskoro počinju. Most je već doživio dva veća zahvata 1993. i 2007. godine, no ne u obimu u kojem se to sada najavljuje.

Poznato je kako će se mijenjati gornji priključni elemenati, odnosno hvataljke za koje su pričvršćena čelična užad, ukupno njih 102. Mijenjat će se sto metara vješaljki, dodati antikorozivna zaštita, a most će doživjeti i temeljito čišćenje uz sanaciju upornjaka. 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom uklonit će se, zamijeniti ili samo očistiti. Prva faza sanacije Pješakog mosta treba početi u srpnju. Ono na što se mora paziti, kažu u Gradu, je usklađenost radova sa održavanjem manifestacija koje ga koriste.

"Ako i dalje te manifestacije ostanu na snazi, odnosno budu se održale, vodit ćemo brigu da u tim razdobljima pješački most bude u funkciji i do kraja  godine bi zasigurno i sa eventualno tim malim zastojima trebala biti završena prva sanacija Pješačkog mosta", kaže Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Prema projektantskom troškovniku, ukupan je iznos za potpunu sanaciju Pješačkog mosta je 16,3 milijuna kuna s PDV-om. Prva faza radova košta više od 3 milijuna kuna, a predviđeno trajanje joj je 90 dana. Pješački most sagrađen je 1981. godine prema projektu beogradske Mostogradnje i visok je 35 metara.