Osječko-baranjska

SASTANAK U MINISTARSTVU

Uprava Megglea: Naša odluka je konačna, možemo razgovarati o prodaji tvornice

Predsjednik Uprave tvrtke Meggle Marijan Vučak potvrdio je kako će Meggle do kraja godine ugasiti proizvodnju u Osijeku. Konačna je to odluka tvrtke koja se nije promijenila ni nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede. No, za razgovore o prodaji tvornice su otvoreni.

Piše: Marin Ćurić / Republika.eu

"Farmeri i tvrtka Meggle nastavit će raditi i nakon nas i imati sigurnog otkupljivača. Što se tiče odluke tvrtke, ona je konačna i poslovna. Žao nam je što smo morali donijeti takvu odluku”, kazao je nakon sastanka Vučak.

"U svemu ovomu i dalje Meggle će pokušati biti socijalan, odgovoran i dobar poslodavac, sve do kraja. Meggle je spreman za razgovore o prodaji tvornice i imamo do 31. 12. vremena da na tome radimo", kaže Marijan Vučak, predsjednik Uprave Meggle d.d.

Radnicima će isplatiti plaće zaključno s 31. prosincem – dodao je Vučak. Ministrica Vučković kazala je kako će učiniti sve da se tradicija proizvodnje mlijeka u Slavoniji nastavi. Moramo učiniti nešto da se održi svih 160 radnih mjesta - dodala je.

"Mogu sasvim jasno poručiti da kooperanti nisu ugroženi, da imamo jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti. A isto tako, tvrtka Meggle nastavlja suradnju sa svojim kooperantima do 31.12. Ne možemo danas dati točan odgovor na koji način će se nastaviti ova proizvodnja međutim, Vlada RH će uliniti sve da ovu proizvodnju održi, da se svih 160 radnih mjesta i dalje održi", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako je spas kooperanata i radnih mjesta 160 zaposlenih trenutno problem koji ima prioritet i koji će nastojati riješiti. Razgovori o tome, tvrdi, već su započeti.

"Razgovori se vode. Moram vas zamoliti da ne možemo sve informacije davati sada, u ovom trenutku, ako govorimo o poslovnim odlukama i budućim poslovnim odlukama naravno da ne možemo sada prejudicirati nešto što će eventualno biti. Biti će, radi se na tome intenzivno, ono što je ključno i danas je već sigurno, da nitko od kooperanata neće biti ugrožen ni u jednom trenutku, radnici rade do 31.12., imaju svoju plaću do tada i zadatak naš je riješiti problem situacije Megglea koja nas je zadesila", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Iz Megglea su danas ustrajali na odgovoru kako za njihov odlazak iz Hrvatske nisu krivi loše poslovno okružje u Hrvatskoj, fiskalni i parafiskalni nameti, kao i visoka cijena radne snage već nekoliko posljednjih kriza, poput one sa aflatoksinom, potom Agrokor krize i ove posljednje, koronakrize koja je samo ubrzala proces.