Politika

SVI POD MASKAMA

Konstituiranje 10. saziva Hrvatskog sabora u doba korone

Konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora održava se u znaku koronavirusa. Zbog aktualne epidemije, zastupnici i svi uzvanici u potresom pogođenu sabornicu dolaze pod maskama. Ipak, prvi puta u povijesti na prvu sjednicu ne dolazi predsjednik države, a predsjednik Sabora sam sebi će predati mandat.

Sabornica   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: Republika.eu / Media Servis

 U Sabor stižu i neka nova lica, a svi zastupnici prisežu na mandat od četiri godine. Danas se biraju se potpredsjednici Sabora, a sutra prisežu premijer i njegovi ministri.

Razmak između zastupnika, dezinfekcijska sredstva, maske i manji broj uzvanika nego inače - tako izgleda konstutuirajuća sjednica u doba korone. Osim po epidemiji, konstituiranje 10. saziva Hrvatskog sabora ostat će zapampćeno i po odbijenici predsjednika Zorana Milanovića. Svoju odluku pojasnio je tek putem društvenih mreža.

"Ovo je tek početak. Bit će još promjena. Na kraju, veeelika pusa svim hejterima. Najveća pusa lažnim analitičarima, redom osobno ugrađenim u sitne poslovne aranžmane s vlašću. Oni me vjerno prate već desetljeće i po. Da parafraziram N. Buharina: na pobjedničkoj zastavi koju vijorim kap je i njihovog znoja".

Njegovu odluku komentirao je i novi stari predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Praksa je po meni dobra da su predsjednici Republike dolazili nazočiti i uveličati konstituirajuće sjednice Sabora, bilo bi dobro da takva praksa bude i dalje. Tim više što predsjednik saziva prvu konstituirajuću sjednicu Sabora. Meni se čini da bilo vrlo prirodno da je on tamo."

Zbog epidemije koronavirusa svi oni koji dolaze na konstituirajuću sjednicu trebaju se pridržavati svih epidemioloških mjera i preporuka Stožera. Isto se odnosi i na novinare akreditirani za praćenje rada Hrvatskog sabora. Uz obvezno držanje razmaka i novinari će će također raditi pod maskama, a uz mikrofone, kamere i mobitele, uobičajena oprema postaju i nužna dezinfekcijska sredstva. Jedan od prvih zadataka će im biti pisati o novim potpredsjednicima Sabora, tri iz redova vladajućih i dva iz oporbe, među kojima je potvrđen Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta, objavio je Milan Vrkljan.

"Uspjeli smo se dogovoriti sa SDP-om, Mostom, Suverenistima i Možemo, tako da je jučerašnji sastanak završio s dogovorom bez konflikta, tako da smo mi spremni za rad Sabora".

​Poznato je da će vladajući predsjedati u 16, a oporba u 14 radnih tijela. Deseti saziv bit će drugačiji od devetog, jer bi HDZ, suprotno praksi, trebao dobiti predsjedničko mjesto u Odboru za poljoprivredu, a oporba u Odboru za europske poslove. MOST je dobio čelna mjesta u Odborima za ravnopravnost spolova te u Antikorupcijskom vijeću, a trebali bi ih voditi Marija Selak Raspudić i Nikola Grmoja. Sabor bi zeleno svjetlo novoj Vladi trebao dati u četvrtak.