Politika

DOBIO VELIKU POTPORU ZASTUPNIKA

Konstituiran 10. saziv Sabora, Jandrokoviću drugi predsjednički mandat

Novi 10. saziv Hrvatskog sabora konstituiran je u srijedu, a za njegova predsjednika po drugi je puta izabran Gordan Jandroković (HDZ).

Konstituiran 10. saziv Sabora, Jandrokoviću drugi predsjednički mandat   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Izborom svog predsjednika, Sabor se smatra konstituiranim. 

Jandroković je dobio veliku potporu zastupnika, od njih 144, koliko ih je glasovalo, samo je jedan bio suzdržan, nitko protiv. 

Novi predsjednik zahvalio je na iskazanom povjerenju. 

Zastupnici su minutom šutnje odali počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svim preminulim zastupnicima iz prošlih saziva, svim hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za domovinu. 

Izvođenjem himne Lijepa naša domovino, odana je joj je počast. 

Jandroković: Dužnost ću obnašati odgovorno i savjesno

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poručio je zastupnicima na prvoj sjednici 10. saziva Hrvatskoga sabora kako je izbor na dužnost predsjednika Sabora po drugi put za njega velika čast i da će odgovorno obavljati svoju dužnost.

"Izbor na dužnost predsjednika Hrvatskoga sabora po drugi put za mene je velika čast i čini me ponosnim. To je potvrda izbornih rezultata koji su pokazali da građani podržavaju smjer kojim su dosadašnja Vlada i parlamentarna većina vodile državu. Kao i priznanje za sva postignuća ostvarena u prethodne četiri godine”, kazao je Jandroković.

Dodao je da će se u skladu s Ustavom i Poslovnikom Hrvatskoga sabora zalagati za promicanje i osnaživanje najviših vrednota ustavnog poretka, kao i za snaženje i poštivanje institucija, te da će nastojati biti objektivan, pažljivo slušati te savjesno i odgovorno obavljati svoju dužnost.

"Današnji trenutak od svih nas zahtjeva razboritost, smirenost i ozbiljnost. I iznad svega, predano služenje općem interesu i hrvatskim građanima”, istaknuo je.

Podsjetio je na 30. godišnjicu konstituiranja prvog saziva Hrvatskoga sabora koja je obilježena ove godine te naglasio da je Sabor uvijek čuvao hrvatsku državnost i štitio interese hrvatskoga naroda.

Prisjetio se prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je, kako je kazao, imao ključnu ulogu u stvaranju moderne, demokratske države, ali i hrvatskih branitelja i njihovih obitelji koji su podnijeli veliku žrtvu u obrani državnosti.

"Tu zahvalnost smo i mi zastupnici danas izrazili. A to ćemo činiti i na početku svake sjednice”, kazao je Jandroković dodavši da je Domovinski rat najčvršći temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi.

Predsjednik Sabora istaknuo je da se Hrvatska danas, kao i cijeli svijet, nalazi u vremenu punom izazova, suočena s pandemijom i gospodarskom krizom, no da je hrvatska Vlada brzo i kvalitetno reagirala kada bi očuvala zdravlje i živote građana te radna mjesta.

"U tim složenim okolnostima, Hrvatski sabor je – kao jedan od rijetkih europskih parlamenata – bez prekida radio donoseći zakone bitne za Hrvatsku”, naglasio je.

Jandroković je čestitao predsjedniku Vlade na izvrsnim vijestima iz Bruxellesa i iznosu od 22 milijarde eura koje će pripasti Hrvatskoj u sljedećih sedam godina, te pozvao zastupnike na odgovornost za izgradnju hrvatskoga društva.

"Svi mi zajedno svojim darom, znanjem, vizijom, odlučnošću, promišljenošću, ali prije svega radom, moramo usmjeriti napore prema ispravnom putu i trajnim rješenjima”, kazao je. Pritom, dodao je, ne očekuje političku solidarnost već stvaralačku i principijelnu kritiku

"Jer samo kritičkim i pozitivnim intelektualnim stvaralaštvom, svi zajedno možemo pridonijeti općem boljitku društva u kojem živimo i djelujemo“, kazao je izgovarajući riječi prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana na konstituirajućoj sjednici prvog saziva Hrvatskoga sabora.

Pozvao je također zastupnike na odgovorno i razborito ponašanje, uz uzajamno poštovanje te prihvaćanje načela rada za opće dobro i interese domovine, a na temeljima istine, slobode, pravednosti i jednakosti.

"Da bi uvjerili suprotnu stranu u ispravnost argumenata, rasprave mogu biti oštre. Ali one se trebaju zasnivati na otvorenosti, toleranciji, razumijevanju izrečenog te uvažavanju kolega i njihovih suprotnih stavova i mišljenja. Svi mi koji smo ovdje u Hrvatskom saboru nismo neprijatelji. Razlikujemo se u idejama, ali vjerujem da se svi zalažemo za boljitak Hrvatske”, poručio je Jandroković dodavši kako je to posebno važno u ovom izazovnom vremenu.

Najavio je da će Sabor nastaviti s prijenosom plenarnih sjednica na hrvatskom znakovnom jeziku na javnoj televiziji i dodatno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom, pružati potporu svim projektima mladih, te nastaviti s digitalizacijom poslovanja Hrvatskoga sabora.

Izrazio je zadovoljstvo što je u novom sazivu Hrvatskoga sabora veća zastupljenost zastupnica nego u prošlom, ali smatra da ona još uvijek nije dovoljna.

Najavio je i da će jedan od prvih zakona koji će Sabor donijeti biti onaj o obnovi Zagreba i okolice, te podsjetio da je među mnogim povijesnim zagrebačkim zgradama koje su oštećene i zgrada Hrvatskoga sabora.

"U ovom sazivu očekuje nas početak njezine obnove. Bit će to dugotrajan i zahtjevan proces kao što je bio dugotrajan i inicijalni projekt izgradnje današnje saborske palače projektanata Lava Kalde i Karla Susana.” rekao je.