Osječko-baranjska

PROF. NEDELJKO BOSANAC

''Prodaja Meggle odlukom privatnog vlasnika ne će ići baš na način na koji se započelo s razgovorima''

Zbog likvidacije tvrtke Meggle u Osijeku prof. Nedeljko Bosanac uputio je otvoreno pismo

Meggle   FOTO:Republika.eu
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Otvoreno pismo prof. Bosanca prenosimo u cijelosti:

"Prošlih dana kao grom iz vedra neba osječku i širu javnost skandalizirala je vijest o gašenju još jedne prerađivačke industrije u Osijeku. Meggle tvtka iz struke prerađivačke mliječne industrije zapošljava 160 radnika i koristi sirovine za proizvodnju i preradu preko 200 kooperanata. 

Vijest da tvrtka Meggle gasi svoju proizvodnju do kraja 2020. godine odmah je provocirala i uskomešala političare u OBŽ-i i gradu Osijeku. Sam župan g. I. Anušić je promptno reagirao i isprovocirao sastanak s ministricom za poljoprivredu i predstavnicima tvrtke Meggle. Sastanak je upriličen u Zagrebu. Da su mene pitali odmah bih objasnio da se u svakom takvom slučaju ne radi o mogućnosti političkog pritiska na ponašanje vlasnika Meggle kao npr. što se to moglo činiti u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Primijetio sam da je župan u svojim izjavama odmah pokazao da razumije novu okolnost kao materijalni gubitak za prirodnu sredinu županije i posebno grada Osijeka na što on glede odluke vlasništva ne će moći utjecati. Za svaku je pohvalu njegov pokušaj da se barem ublaže teški socijalno-ekonomijski poremećaji ali i da nadležno ministarstvo bude uključeno u saniranju gospodarskih i socijalnih šteta što ih donosi gašenje tvrtke Meggle. Da, to je maksimalna domena političke reakcije ali gotovo nikakva u smislu razmotrenih privatnih interesa gospodarstveno usmjerenih na racionalizaciju i gašenje tvtke koja ne daje dovoljno snažne vrijednosti dobiti da bi opstala. Privatnik je vlasnik tvrtke Meggle. Da, vlasnik je Nijemac kiji želi ostvariti profit i ne zanima ga politika socijalno-ekonomijske strukture županije i grada Osijeka.

Isto tako, želim naglasiti da je reakcija gradske Uprave Osijeka neprimjerena. Oni se politički pravdaju post festum. Njihova uloga je na rangu partijske izjave iz vremena Općinskog komiteta primarno važnog za Skupštinu općine Osijek i mjesta tadašnjeg predsjednika. Ne treba gubiti iz vida da je u to vrijeme ta tvrtka "Mia Mill" tvornica mlijeka Osijek imala prestižnu ulogu u industrijskoj proizvodnji i preradi mlijeka. U novoj Hrvatskoj ta je tvtka prodana privatnom vlasniku i dobila je novo ime Meggle. Uloženo je preko 160 milijuna kuna u vremenu rada tvtke pod privatnim vlasništvom. Taj se vlasnik sučelio s cijelim nizom hrvatskih propisa i djelovao je u "dvorištu" grada Osijeka, a da su politički vlastodršci posve izvan administrativne kontrole prepustili cijeli posao tvrtki i vlasniku u okvirima hrvatskih zakona. U Osijeku u tomu vremenu djeluje i HGK-a koja nikakve kontakte i saznanja o poslovnoj politici tvrtke Meggle nema. Oni se već punih 30 godina bave administrativnim analizama tzv. "Lift ekonomije". Na Skupštini OBŽ-e iz godine u godinu prikazuju "Informacju o stanju gospodarstva na području OBŽ-e" u kojem sadržaju su izgubljeni svi podatci svih industrija koje se nekada prepoznavalo kao brand grada Osijeka.

Znate što? Prodaja Meggle odlukom privatnog vlasnika ne će ići baš na način na koji se započelo s razgovorima. Meggle je na tržištu! Ostavite poglede uprte u g. Župana, ministricu i gradonačelnika Osijeka. Pokušajte razmisliti o ulozi HGK-e ispostava u Osijeku? U političkom smislu g. župan odmah može tražiti odgovornost HGK-e u političkom ali i u poslovnom odnosu na regiji koju pokriva Komora. Svi dalji poslovi i komunikacije s vlasnikom Meggle trebaju ići preko Komore i tendera tržišne ponude, cijene i uvjeta kupovine tvrtke Meggle.

Što se tiče zaposlenih i kooperanata njima nitko iz politike pomoći ne će, a druga prerađivačka industrija nema dodane vrijednosti da udaljenu i prometno skupu proizvodnju podržava. Sve ostaje isključivo u rukama vlasnika Meggle kao i prodajna cijena tvrtke usmjerena na prodaju i tržište. Što se tiče radnika tvtke Meggle i njezinih kooperanata treba odmah izdvojiti da su i oni na tržištu rada i kapitala i da njima nitko pomoći ne će osim oni sami svojim radom i vrijednostima.

Što se mene tiče, ne bih se iznenadio da se pred Gradsko poglavarstvo grada Osijeka i HGK-u u Osijeku zgodi stotine litara mlijeka prolivenog na njihovom pragu, ali i stajskog gnojiva kao simbola otpora protiv tih klijentelističkih sudrugova koji se bez emocija i u administrativnom znoju svoje stupidnosti pisanim priopćenjima i uz "suze" licemjerno očituju o likvidaciji još jedne industrije u Osijeku."