Događanja

KORONAVIRUS UTJECAO NA PROGRAM

47. Kiparska kolonija u Ernestinovu vraća se svojim korijenima

Međunarodno poznati Park skulptura u Ernestinovu od ponedjeljka, 3. kolovoza, ponovo će bit domaćin tradicionalnoj Kiparskoj koloniji. Zbog novonastale situacije s korona virusom, sprema se nešto drugačiji, ali bogat program.

Piše: Mislav Bartoš / Republika.eu

Kiparska kolonija u Ernestinovu, skoro pola stoljeća duga tradicija, i ove godine priprema svoje izdanje u Parku skulptura. Zbog situacije s korona virusom kolonija će biti, ističu iz organizacije, kao na svojim počecima.

"Znači, nije bilo programa. Radili su samo kipari i slikari u parku i to je ono što nas je vratilo u one početke naše kiparske kolonije od '73. Tako da posjetitelji će bit fokusirani samo na naš rad, na umjetnike, bit će galerija otvorena, i, normalno, pridržavat ćemo se svih mjera u vezi s COVID-om-19", ističe dopredsjednik Likovne udruge Petar Smajić Ivica Tolić.

A zbog COVID-a-19 neće biti ni inozemnih umjetnika pa se tako ove godine okuplja 13 kipara i osam slikara, što samoukih, što akademskih, iz Slavonije i Baranje, Hlebina, okolice Zagreba i Rijeke. Iako nešto kraćeg trajanja nego prijašnjih godina, Kolonija će ponuditi bogat program i sadržaj za sve posjetitelje, ali i za one najmlađe.

"Radimo tematsku koloniju. Radimo stare zanate. I slikari i kipari, sve će se raditi na otvorenom prostoru. Uz to će još raditi 15 djece, radit će mala kolonija. Bit će tri učione, 15 djece i dva djeteta koji će radit s nama u parku skulpture, isto s nama, družit će se s kiparima. Slikari će radit isto tu temu, isto će radit vani na otvorenome prostoru", kaže predsjednik Likovne udruge Petar Smajić Mato Tijardović.

Troje slikara će koristiti i tehniku slikanja na staklu, koja nije česta pojava na Koloniji, a kipari će rezbariti slavonski hrast zbog dugotrajnosti drveta. Otvorenje 47. po redu Kiparske kolonije u Ernestinovu bit će u ponedjeljak, 03. kolovoza, s početkom u 11 sati ispred Galerije Petar Smajić, a trajat će do 08. kolovoza.