Republika TV

ZAVRŠAVAJU SE POSLJEDNJI DETALJI

Za tjedan dana otvaraju se i bazeni u Belom Manastiru

Tek tjedan dana dijeli stanovnike Belog Manastira od ponovnog otvaranja njihovog omiljenog gradskog bazena. No, nije to više tek gradski bazen, već čitavi kupališni kompleks s nekoliko bazena i brojnim dodatnim sadržajima vrijedan 16 milijuna kuna. Radove je danas posjetila i naša ekipa.

Piše: Dino Perković / Republika.eu

Na novouređenim bazenima u Belom Manastiru završavaju se posljednji detalji. Sami bazeni već su potpuno spremni za kupače, a potrebno je još tek urediti okoliš i ugostiteljski objekt, te završiti sitne radove i provesti ispitivanje kvalitete vode. Sve ovo trebalo bi biti gotovo do sljedećeg petka za kada je najavljeno svečano otvorenje, a već u subotu bazeni će otvoriti svoja vrata i građanima.

"Ideja je sljedeća, da ovu sezonu odradimo u trajanju dva ili tri tjedna, da vidimo ove manje nedostatke, unaprijed se ispričavam svima onima koji budu došli i vidjeli možda nekakve manje nedostatke, ali ovo je ipak, evo i sad je još uvijek gradilište pa ćemo se za iduću sezonu stvarno nakon rujna još doraditi i pripremiti za sve ono što budemo uočili da u ovom trenu nije onako kako bi trebalo biti, ali i sami evo kao što evo vidite same atrakcije i bazeni su dobro odrađeni", kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

A novo baranjsko kupalište ima olimpijski bazen, okrugli bazen s brojnim dodatnim atrakcijama kao što su vodena gljiva, jacuzzi, i tobogani, te dječji bazen s igralom na kojem će se provoditi i gradska škola plivanja za mališane. Tu je i javni WC, kabine za presvlačenje, trampolini za djecu, i sportski tereni, a osigurani su i svi uvjeti za siguran rad bazena s obzirom na pandemiju.

"Naravno moramo poštivati sve one mjere HZJZ-a, mjere suzbijanja korone i morat ćemo paziti na te bliske kontakte, ali voda je ipak klorirana, sigurnost građana i zdravlja će biti ovdje na visokoj razini, pazit ćemo na razmake i na ono svo što treba", kaže Rob.

Brojni novi sadržaji te moderan sustav koji treba održavati imaju i svoju cijenu, tako da će i ulaznice biti nešto skuplje nego što su bile ranijih godina. Ulaz će se tako ove prve godine naplaćivati 20 ili 25 kuna za odrasle, ali će zato za sve mlade Belomanastirce do 16 godina starosti biti potpuno besplatan. Uz to će u ovoj sezoni barem jedan vikend ili čak više dana ulaz također biti besplatan. Što se pak tiče cijena atrakcija one će vjerojatno iznositi 15 do 20 kuna za cjelodnevno korištenje. U gradskoj upravi ističu kako obnova ovog kompleksa ne staje ovdje već imaju i velike planove za budućnost.

"S obzirom da imamo u pozadini još pet hektara gradskog zemljišta ideja je u budućnosti sljedeća: mobilne kućice, camping, novi sadržaji, velikih dimenzija, tu bi možda bio nekakav moderni jedan zip-line, nekakva ideja s budućim toboganima koji će biti malo veći još od ovih i tako dalje, ali to ostavimo evo malo građanima da dođu vidjeti pa ćemo ih svake godine sigurno s nečim novim iznenaditi i mislim da će svi sigurno uživati u budućem razdoblju", ističe Rob.

Ukupna vrijednost cijelog projekta iznosila je 16 milijuna kuna, a uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova osigurano je značajno sufinanciranje iz Europske unije. Gotovo polovica od ukupnog iznosa utrošena je na impresivnu infrastrukturu koja se nalazi ispod samih bazena, a koja bi trebala osigurati sigurnost i pouzdani rad bazena još dugi niz godina.