Osječko-baranjska

NAKON BROJNIH ODUGOVLAČENJA I PROBLEMA

Radovi u Tvrđi ipak počeli – prvi na redu sjeveroistočni dio

Nakon brojnih odugovlačenja i problema prije gotovo mjesec dana najavljeno je kako konačno počinju radovi na uređenju infrastrukture u osječkoj Tvrđi. No, ni nakon toga mnogi građani nisu zapazili veće zahvate u baroknoj jezgri te su i u našu redakciju stigla pitanja što se događa s ovim projektom. U međuvremenu radovi se ipak mogu vidjeti u Tvrđi,a u osječkoj gradskoj upravi doznali smo što se točno trenutačno radi.

Piše: Dino Perković / Republika.eu

Dugoočekivani radovi na infrastrukturi osječke Tvrđe trebali su započeti još krajem prošle godine, no zbog problema s odabirom izvođača, ali i zbog koronakrize ovaj rok je produžen do ljeta. 13. srpnja iz gradske uprave objavljeno je kako radovi počinju, no mnogi Osječani i sljedećih nekoliko dana pitali su se – gdje? Kako doznajemo u gradskom Odjelu za pripremu i provedbu programa i projekata radovi na infrastrukturi započeli su prije par tjedana na sjeveroistočnoj strani Tvrđe.

"Za sada radimo pripremne radove, iskopali smo jedan dio prve dionice koja se nalazi od spoja na sjeverni kolektor uz rijeku Dravu pa sve do spoja na Kuhačevu ulicu, i onda nakon toga ćemo krenuti prema centru staroga grada Tvrđe", rekla je savjetnica u Odjelu za pripremu projekata Grada Osijeka Sanja Scitovski.

Radovi bi trebali obuhvatiti obnovu sustava odvodnje, elektroinstalacija i telekomunikacijske mreže, odnosno obnovu 30 000 četvornih metara trgova, ulica, cesta, i površina u Tvrđi.  Vrijednost projekta obnove Tvrđe iznosi 127 milijuna kuna od čega je 65 milijuna iz fondova Europske unije, te 3 milijuna kuna pomoći Fonda za regionalni razvoj. Za obnovu infrastrukture od tog iznosa bit će izdvojeno 68 milijuna kuna.

"Obnova će trajati sve do početka 2023. godine i ona će zapravo značajno unaprijediti cjelokupnu kvalitetu područja Tvrđe, podići će rast gospodarstva na način da će omogućiti bolju infrastrukturu za nekakve buduće investicije u samom starom gradu Tvrđi", dodaje Scitovski.

U gradskom Odjelu za pripremu i provedbu programa i projekata dodaju i kako radovi na komunalnoj infrastrukturi u Tvrđi na južnoj strani Trga Svetog Trojstva neće biti izvođeni prije jeseni iduće godine, dakle nakon sezone terasa ugostiteljskih objekata. Njihovi će vlasnici o tome biti na vrijeme obaviješteni, kao i ravnatelji obrazovnih institucija, djelatnici, učenici i studenti. Što se tiče Sajma antikviteta, on će se svakako održavati u Tvrđi i dalje, na alternativnim lokacijama na kojima se neće odvijati radovi, što će se dogovarati s organizatorom sajma.