Osječko-baranjska

ŠTO SE DOGAĐA SA SIMBOLOM GRADA?

Pješački most trebao bi ostati otvoren do 22. kolovoza

Na brojne upite Osječana što se to događa s omiljenim im Pješačkim mostom koji je prošloga tjedna bez najave zatvoren, pa zatim opet za vikend otvoren za promet odgovor smo potražili u gradskoj upravi. Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota kazao je kako je most zatvoren tek nakratko zbog probnih radova, te kako će ostati otvoren do 22. kolovoza nakon čega kreće prva faza intenzivnih radova na njegovoj obnovi.

Pješački most trebao bi ostati otvoren do 22. kolovoza   FOTO:Republika.eu
Piše: Dino Perković / Republika.eu

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota kazao je kako je već odavno potpisan ugovor s izvođačem radova, te kako je početkom srpnja i sam najavio da će se u drugoj polovici mjeseca krenuti s radovima na sanaciji Pješačkog mosta. Tada je bilo planirano kako će se u gradu održati još nekoliko manifestacija, no zbog dolaska drugog vala pandemije koronavirusa dio njih je otkazan.

"I onda smo rekli da ćemo trajno zatvoriti most nakon zadnje manifestacije 22.8. odnosno Sunset runa, BikeOs-a i ostalih događanja koja će biti taj dan, no s obzirom da izvođač ima ugovor oni su samo napravili probnu zamjenu hvataljki na koje se vežu čelične užadi i ipak su se odlučili da u tom razdoblju kratkom zatvore pješački most, kako ipak ne bi došlo do nedajbože nekih ozljeda naših sugrađana", kaže Piližota.

Dodao je i kako pješački most gotovo četiri desetljeća nije imao detaljniju rekonstrukciju, te ga je vrijeme pregazilo i bilo je potrebno napraviti pravu sanaciju.

"Sam projekt sanacije se proteže kroz tri kalendarske godine. Vrijednost ukupna prema trenutnom troškovniku bi trebala biti negdje oko 16,4 milijuna kuna, a ova prva faza u kojoj će ići zamjena 102 hvataljke na koju se vežu čelične užadi, ona bi trebala biti otprilike 3,7 milijuna kuna, i rok za izvedbu tih radova je 90 radnih dana", kaže Piližota.

Piližota je pojasnio i kako Pješački most ima 50 betonsko armiranih ploča, od kojih se 45 mora izvaditi i sanirati, a pet će biti zamijenjene potpuno novima. Na sve to postaviti će se i novi asfaltni sloj.

"Naravno da će kompletna rekonstrukcija kroz naredne tri godine obuhvaćati i sanaciju korozije, isto tako sanaciju same pješačke ograde, ali isto tako i temelja, pilona i svega onoga što spada u onu domenu sigurnosti za naše sugrađane", kaže Piližota.

Kazao je i kako će se projekt sanacije odvijati tijekom tri godine u četiri ili pet faza, te kako most neće biti zatvoren za promet tijekom tog cijelog vremena, već će se nastojati voditi računa o događanjima u gradu. Za sada, do 22. kolovoza most će se moći normalno koristiti, a nakon toga kreću intenzivniji radovi, a koji bi trebali biti gotovi do kraja godine.