Osječko-baranjska

NAJVEĆA OVE GODINE?

Za sedam do deset dana nova generacija komaraca

U sljedećih sedam do deset dana Osječane očekuje još jedna generacija komaraca, potencijalno i najveća ove godine. Naime, uslijed naglog i neočekivanog rasta vodostaja Drave i Dunava dolazi do nakupljanja vode u naplavnim područjima i razvoja ličinki koje bi se trebale izleći unutar tjedan dana. Nadležne službe su na terenu te provode sve mjere, no najezda dolazi s područja koja su im nedostupna.

Ilustracija   FOTO:Republika.eu
Piše: Dino Perković / Republika.eu

Prošloga tjedna na područja grada Osijeka i okolice zabilježen je povećan broj komaraca, no nakon provedenih mjera on je na mjernim postajama diljem grada ipak manji. Najviše komaraca trenutačno ima u Klisi, Podravlju i Vinogradskoj ulici, pa su tamo tijekom današnjeg dana provedeni i tretmani.

"Mi smo izdali preporuke gradu za provedbu adulticidnih tretmana sa zemlje i to će se danas odraditi ako to vrijeme dopusti. Danas bi se trebalo odraditi područje Klise, Sarvaša, Nemetina, Vinogradske ulice, Podravlja, Tvrđavice, Juga 2 i Tvrđe. Zatim ćemo napraviti učinkovitost i idući tjedan imamo novi monitoring, trebale bi brojke biti još manje", kaže voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ OBŽ Hrvoje Bekina.

No, problem su sada rijeke Drava i Dunav koje su se proteklih dana izlile u naplavna područja što je stvorilo idealne uvjete za razvoj nove generacije komaraca. Služba Zavoda za javno zdravstvo odradila je na ovim područjima larvicidne tretmane u Halaševu, i Podravlju te kanalima, no Dunav je donio vodu i u Kopački Rit te na druga nedostupna područja.

"Larvicidni tretmani koje smo proveli su učinkoviti, međutim jako puno je područja nepristupačno i minirano, pogotovo tu što se tiče tog dravskog dijela, a što se tiče Kopačkog rita tretmani su zabranjeni i kao i ovu generaciju možemo samo čekati kada će izletjeti i kada će doći u grad, sve ovisi o vremenskim uvjetima, ako ostane ovako toplo oni će izletjeti za nekih pet do sedam dana, znači za desetak dana bi oni trebali biti u gradu", ističe Bekina.

Koliko će komaraca doći u ovoj generaciji do Osijeka ne može se znati, no s obzirom na veličinu poplavljenih područja postoji mogućnost kako će se raditi o velikoj najezdi.

"Sigurno će brojevi biti veći nego što su trenutno, zato što će doći puno više novih komaraca, smatramo da ćemo imati neki broj kao na početku sezone, kao recimo oko 10.7., ali to je jako teško prognozirati, a vodostaj Drave i Dunava naglo padaju, vidjet ćemo koliko će te vode povući za sobom, koliko će ostati na tim poplavnim područjima, pratit ćemo stanje na terenu i onda ćemo znati više", kaže Bekina.

U Zavodu za javno zdravstvo ipak ističu kako će u danima koji slijede stalno biti na terenu, te kako će na vrijeme izdavati preporuke za tretmane.