Gost komentator

KOMENTAR ANTONIJE TOMASOVIĆ

Osječko ili carevo novo ruho!

Ovih dana Osječane je u poštanskim sandučićima dočekala nova Promenada. Građanima već dobro poznat časopis, i to kako na njemu piše ''časopis za bolji Osijek i dostojanstven život svih njegovih građana''.

Promenada
Piše: Antonija Tomasović

Koliko ga je Osječana dobilo teško je reći, jer nigdje nije vidljivo u koliko je primjeraka tiskan, ali ni tko ga je uredio, tko u njemu piše. Jedino što stoji u impressumu je to kako je izdavač i izvršna produkcija Kulen vizija, a jedina potpisana osoba u ovom časopisu, uz nasmješeno lice, osječki je gradonačelnik Ivan Vrkić i to uz istaknuti tekst:

''Riječ je samo o uspješnom poslu, ništa više i ništa manje.''

On uz ostalo piše: ''način na koji radimo i definiramo daje rezultate i nema tu nekog posebnog tajnog sastojka, samo je potrebno stvarati uvjete u kojima stručni ljudi planiraju i vode projekte, povezuju sektore i upravljaju resursima unutar svojih resora.''

Piše gradonačelnik i kako ''rad za grad mijenja grad, ali mijenja i ljude. Vjerujem kako su te promjene vidljive na našim ulicama i na našim licima. Bolje je i bit će još bolje.''

U ostalim nepotpisanim tekstovima, među inim piše se o dugoročnom planu za Tvrđu, a koja bi trebala postati turistički, kulturni i poduzetnički centar u koji će dolaziti mnogo ljudi. Potpisan je ugovor ''Razvoj i unaprijeđenje osječke Tvrđe'', koji bi trebao biti završen 2022. godine. I navodi se tu još hrpa pojekata kao što je uređenje desne obale Drave, energetske obnove zgrada, rekonstrukcije škola, novi KBC, a ono što je većini zajedničko da se radi o projektima u budućnosti.  

A za razliku od nepoznatih tvoraca Promenade mi ne živimo u budućnosti, već u sadašnjosti i realnosti koja nas žestoko ošamari čim spustimo pogled s Promenade se lijepim slikama tisakanim na finom papiru.

Veselimo se itekako toj prekrasnoj budućnosti Tvrđe, ali danas je dovoljno prošetati njezinim ulicama i vidjeti kako izgleda taj biser barokne arhitekture – prljav i više manje zasran.

PROČITAJTEOsječka turistička atrakcija u govnima!

Ostale projekte teško je i komentirati, ali možemo ono vidljivo, a to je uglavnom prazno središte grada sa zapuštenim pročeljima, zatvorenim lokalima, nepokošenom travom i  starim reklamama koji već odavno ne svijetle nikome.

I da ne zaboravimo, jako se veselimo što će nam konačno i Kopika biti uređena, samo nikako nije jasno zašto su radovi, usput rečeno još uvijek oku Osječana nevidljivi, započeli početkom ljeta. Vjerujem da bi se građani složili da, ako su godinama čekali na uređenje, bez problema mogli sačekali i kraj kupališne sezone, isto kao i Pješački most koji će upravo za koji dan zbog obnove biti zatvoren.

PROČITAJTEPješački most trebao bi ostati otvoren do 22. kolovoza

No, vratimo se Promenadi u kojoj se hvali i kako je Osijek funkcionirao u vrijeme korona krize, a o kojoj se za razliku od izvrsnih projekata, piše u prošlom vremenu. Valjda ne znaju da Osijek trenutačno ima više oboljelih od ovoga virusa nešto što je imao u ožujku i travanju.

Piše u Promenadi, uz ostalo, kako su djelatnici Ukopa u vrijeme pandemije imali čak dvije rezervne ekipe, kako je za djelatnike Vodovoda uvedena radna obveza, kako zbog korone 4 tjedna nisu vozili tramvaji, ali je zato funkcionirao izvanredan autobusni prijevoz, a i odvoz komunalnog otpada bio je redovit i nije prekinut.

Pa se pitamo kako je to trebalo izgledati, jesmo li  zbog korona krize trebali plivati u smeću, ne pokapati mrtve, hodati pješice na posao?

A valjda se svi trebamo zahvaliti Gradu koji nam je pružio tako izvrsne komunalne usluge!

Možda bi im se trebali i zahvaliti što nam se u ovom takozvanom novom valu uopće nisu obraćali, pa tako od gradonačelnika nismo mogli čuti ni riječi utjehe ili ohrabrenja.

Ipak, grad je za vrijeme korona krize pomogao svojim sugrađanima i to u kešu.

Tako je, što u Promenadi dakako nisu zaboravili istaknuti, svakom radniku u Osijeku jednokratno uplaćeno 1.000 kuna.

Uistinu velikodušno.

Ali ni riječi o tome kako u gradu, primjerice  već mjesecima ne radi ni jedna fontana, a svim gradskim četvrtima u Osijeku koje su godišnje u prosjeku iz proračuna dobivale 700-800 tisuća kuna, za ovu godinu dobile svega 100 tisuća.

Al' nema veze, jer to zasigurno neće utjecati na izvrsne financijske pokazatelje našega grada. Naime, na kraju Promenade, nepoznatih autora stoji kako ''Osijek već dugi niz godina bilježi dobre financijske rezultate i to posebice, kada se usporedi s drugim hrvatskim gradovima koji u usporedbi s Osijekom koji ima blagi preneseni višak, gomila podnesene manjkove.''

I što zaključiti nego da je tako divno živjeti u Osijeku! Da je, posebice ako čvrsto zatvorite oči, ili stavite ružičaste naočale, ili vjerujete Promenadi više nego zdravim očima.  

No, bit će da neki ipak ne vjeruju da se nije moglo bar malo više u proteklih sedam godina koliko nam se uživo ili preko finog papira Promenade smiješi gradonačelnik.

Jer sa Promenadom ili bez nje ostaje  neosporna činjenica da je gradonačenik Osijeka na nedavnim parlamentarnim izborima od svojh Osječana dobio 156 glasova, a koji će očito značiti da će to njegovo ''bit će još bolje'' građani grada na Dravi dočekati ipak s nekim drugim