Osječko-baranjska

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH REŽIMA

U Hrvatskoj se i dalje otkrivaju nove žrtve totalitarnih režima

Naša zemlja u svojoj je povijesti u nekoliko navrata bila pod jarmom totalitarnih režima, i svaki od njih imao je veliki broj nevinih žrtava. Danas se u Europi obilježava Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima, a on je obilježen i u Slavoniji i Baranji gdje se i više od sedamdeset godina nakon Drugog svjetskog rata i dalje otkrivaju nove žrtve komunizma i fašizma.

Piše: Dino Perković / Republika.eu

Posebno krvav trag totalitarni režimi Drugog svjetskog rata ostavili su na području Đakovštine, gdje je u tom vremenu ubijeno oko 4700 ljudi, odnosno gotovo svaki deseti stanovnik. 1700 njih bili su žrtve fašizma, a još 3000 žrtve komunizma. Na mjestu gdje se nekada nalazila masovna grobnica ovih ubijenih danas spomenik nazvan glava koja tone, a gdje su prigodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima položeni vijenci i zapaljene svijeće.

"Bilo je na području grada Đakova, na području cijele Hrvatske. Što se tiče prošlog stoljeća, obilježila su dva totalitarna režima, nažalost ništa dobroga ostavili ja bih rekao, ostavili samo jako puno ovakvih spomen mjesta na koje tijekom godine nekoliko puta dođemo, stavimo vijenac, upalimo svijeće, pomolimo se i sjetimo se tih nesretnih godina prošlog stoljeća što se događalo", rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

A i 75 godina nakon završetka Drugog svjetskog rata u Slavoniji i Baranji i dalje se otkrivaju imena žrtava totalitarnih režima. Hrvatski obredni zdrug Jazovka, krilo Đakovo ovih dana završava veliko istraživanje o ovim žrtvama na području Osječko-baranjske županije, a rezultati će biti uskoro objavljeni.

"Radimo poimenični popis žrtava komunizma. Projekt se zove "Prešućene žrtve Drugog svjetskog rata Osječko-baranjske županije". Tu imamo negdje oko 13000 žrtava, znači to su žrtve o kojima se nije smjelo govoriti, a žrtve o kojima se ne smije govoriti to su žrtve komunizma. U tom istraživanju isto smo došli do jednog velikog podatka da grad Osijek ima negdje oko 2400 žrtava tih znači o kojima se nije smjelo govoriti, mi ćemo sad prvi put objaviti imena tih ljudi", rekao je predsjednik HOZ Jasovka Đakovo Pero Šola.

Istaknuo je i kako su žrtve komunističkih zločina u Đakovu iz 1945. još uvijek zakopane stotinjak metara od samog središta grada. Pokrenuli su stoga inicijativu da se svaku od njih konačno poveže s imenom i prezimenom, te da im se pronađe prikladno posljednje počivalište.

"Mi smo kao udruga zatražili da Ministarstvo hrvatskih branitelja iskopa to grobište i da se ti ljudi uglavnom pokopaju na đakovačkom groblju dostojno, sa svim ostalim Đakovačanima koji su umrli prirodnom smrću", kaže Šola.

Predsjednik đakovačke podružnice Udruge "Jazovka" kazao je i kako je mjesto masovne grobnice komunističkih žrtava po kojem je udruga dobila ime ove godine iskopana, te je ekshumirano 814 posmrtnih ostataka, značajno više od procjena koje su iznosile oko 460 žrtava. Još jedan dokaz je ovo kako i dan danas nije potpuno razotkrivena istina o svim zločinima totalitarnih režima.