Osječko-baranjska

OSJEČANI POD NAJEZDOM KRVOPIJA

Aviotretiranje kao preporuka Zavoda za javno zdravstvo ovoga tjedna, komarci opet postali glavno političko pitanje!

Godinu dana nakon velike muke s komarcima, Slavonci i Baranjci ponovno su pod opsadom tih krvopija. Za sve je, kažu u Zavodu za javno zdravstvo, kriv Dunav koji je poplavio Kopački rit u kojemu je ostao ogroman broj ličinki od prošle godine. Reagirali su i u Osječko-baranjskoj županiji, poručivši gradovima i općinama neka djeluju po preporukama Zavoda, i da se drže Strategije koju su donijeli nakon lanjske intervencije Vlade.

Komarac   FOTO:FRANCO PATRIZIA / Pixabay
Piše: Branimir Suhić, Jelena Grgić / Republika.eu

Unatoč pandemiji, Osječani su gotovo pa mogli reći kako je ova godina, barem što se ljeta tiče, odlična. Razlog su naravno komarci, kojih do ovoga vikenda gotovo da i nije bilo. Vodostaj Drave i Dunava donedavno je bio nizak, izvršeno je larvicidno tretiranje u gradu i na komarce su svi pomalo zaboravili. No, ponovno su svima omraženi napasnici pokazali kako ih ne smijemo lako otpisati.

"8.8. Dunav je poplavio Kopački rit. 10.8. mi smo već zabilježili prve ličinke na području parka. U parku prirode je zabranjeno tretiranje, tu ništa nismo mogli, međutim na području Drave, izdali smo preporuke za larvicidne tretare, na području Halaševa i špornja to se odradili 11. i 13.8. dobar dio područja nije se mogao odraditi zbog nepristupačnog terena, tako da je izletilo dosta komaraca van. Do prošlog tjedna stanje s komarcima je bilo prihvatljivo", rekao je voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ OBŽ Hrvoje Bekina.

U Zavodu su, kaže Bekina, odmah reagirali i izdali preporuku za tretiranje cijelog grada sa zemlje, ovisno o vremenskim prilikama. A, danas je napravljen i novi monitoring komaraca.

"I na osnovu tih rezultata ćemo izdati preporuke, vjerojatno i za aviotretiranje određenih dijelova, to su šumski dijelovi, iznad Sarvaša i Nemetina, Višnjevca i Josipovca te vjerojatno i rubni dio grada Osijeka", kaže Bekina.

Da bi se takva preporuka donijela, potrebno je u jednoj klopci imati 200 komaraca u 12 sati, što će sigurno biti, jer prošle je godine nakon slične najezde bilo i 40 tisuća. Tada je aviotretiranje stiglo u zadnji tren, intervencijom Vlade i Županije, za što je izdvojeno 5 milijuna i 200 tisuća kuna. Kako se to ne bi ponovilo, donesena  je Strategija kontrole komaraca, no koje se svi ne pridržavaju.

"I sad se ponovno upire prstom i traži krivca, Grad Osijek optužuje općinu iz koje su navodno došli komarci, i napali Osijek. Ne, Grad Osijek nije napravio svoj posao kako treba, niti sve druge općine, i u ovom trenutku neka se uhvate posla, onu strategiju koju smo donijeli, neka je počnu primjenjivati, a Grad Osijek koji je već objavio da su se temeljem naših preporuka i monitoringa ponašali, nije istina", kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Osječka Gradska uprava, doddaje župan, nije vršila aviotretiranja, ali i tretiranja sa zemlje u mjeri u kojoj je županijski Zavod za javno zdravstvo tražio u svojim preporukama. Ako netko misli kako će Županija i ove godine preuzeti komunalnu dužnost gradova i općina, vara se, jer to je, poručuje Anušić, dužnost onih koji za to od građana ubiru poreze, prireze i komunalne naknade.

VRKIĆ REAGIRAO PRIOPĆENJEM: "Grad Osijek u potpunosti provodi tretmane komaraca prema preporukama ZZJZ"

A na izjave župana Anušića priopćenjem je reagirao osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u kojem među ostalim stoji, da je Grad Osijek jedina jedinica lokalne samouprave koja u potpunosti provodi tretmane komaraca prema preporukama županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Anušićeva izjava da je odgovornost zbog najezde komaraca ,,posebno na Gradu Osijeku, jer nisu ništa napravili niti su dovoljno prskali komarce'' - u potpunosti je suprotna s realnom situacijom na terenu, navodi se u priopćenju.

Istaknuto je i kako ove godine dosada Zavod izdao 27 preporuka za larvicidne i adulticidne tretmane i Grad Osijek ih je sve odradio, osim jedne za larvicidni tretman na području Halaševa, a koja je zbog izrazito nepristupačnog terena djelomično odrađena.

Piše i kako Anušić - umjesto da je kontrolirao, kako je i obećavao, što rade gradovi i općine u ''njegovoj'' županiji te pridržavaju li se preporuka Zavoda – prebacuje odgovornost na druge, i to baš na Grad Osijek koji je kao investitor u cijelosti i na vrijeme, još u siječnju, ispunio sve svoje obveze propisane Zakonom i Strateškim smjernicama kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji. Među ostalim, ističe se i kako su u kontrolu komaraca na području Grada Osijeka u 2020.-oj ukupno su do sada uložili 2 milijuna i 440 tisuća kuna.

U priopćenju koje on potpisuje, gradonačelnik Vrkić poziva župana da na isti, transparentan način pokaže javnosti koliko su preporuka od Zavoda za javno zdravstvo zaprimile ostale općine i gradovi u Osječko-baranjskoj županiji te što su učinile, kako i koliko su tretirale, osobito jer je je bio najavio da će kontrolirati pridržavaju li se Strategije borbe protiv komaraca. Temeljem te iste Strategije, dodaje, najavio je i osnivanje Javne ustanove koja će se baviti isključivo problemom komaraca, a niti je osnovao ustanovu niti je u stanju kontrolirati gradove i općine u svojoj nadležnosti.

Na kraju je najavljeno kako Grad nastavlja s tretmanima komaraca na području Osijeka te da će se slučaju kiše i vjetra, tretmani provesti sljedećeg vremenski povoljnog dana.

Osječki HDZ: Grad Osijek mora  još danas dignuti zrakoplove i tretirati komarce!

O najezdi komaraca očitovao se i osječki HDZ oštro kritizirajući rad osječke gradske uprave. Iz HDZ-a podsjećaju kako je Grad Osijek prvotno bio namijenio 3,1 milijun kuna u proračunu za suzbijanje komaraca. Rebalansom proračuna u svibnju taj iznos je smanjen za milijun kuna.

Prošle godine gradska uprava na suzbijanje komaraca potrošila je 2,8 milijuna kuna i to nije bilo dovoljno. Kako su onda mislili da će 2.1 milijun kuna biti ove godine dovoljno? - upitao je prvi osječki HDZ-ovac. Tražimo od odgovornih u Gradu Osijeku da konačno počnu komunicirati sa građanima onako kako treba – kažu u HDZ-u koji su se medijima obratili sa središnjeg osječkog trga još jednom podsjetivši kako ondje i drugdje ne rade fontane, kao ni gradsko kupalište. Grad je neuredan, trava se kosi  parcijalno, imamo 100 problema u gradu, komunicira se putem priopćenja, a rezultata nema – kaže Ivan Radić.

"Tražimo od odgovornih u Gradu Osijeku da riješe ovaj problem komaraca i to ne sutra, ne prekosutra  nego danas. Neka izvole dići avione, neka zaštite svoje sugrađane i osječko gospodarstvo od najezde komaraca jer nevjerojatno je da nas svake godine u ljeto iznenade komarci. U zimu nas iznenadi snijeg, u jesen nas iznenadi ambrozija i svake godine neka iznenađenja. Izvolite preuzeti odgovornost i riješite ovaj problem tako što ćete već danas dići avione i zaštititi svoje sugrađane", rekao je predsjednik GO HDZ Osijek Ivan Radić.

Zrakoplovi smiju letiti rubnim dijelovima grada, ustvrdio je Radić, kao što su to činili i prošle godine. Grad Osijek je lider regije i ne provodi ono što bi trebao provoditi – kažu u HDZ-u. Ne znam koliko je tretmana provedeno na području okolnih općina, ali znam da Grad Osijek ne provodi sve kako bi zaštitio svoje građane – poručio je prvi HDZ-ovac grada koji kaže kako ima informaciju da je Zavod za javno zdravstvo od Grada Osijeka tražio tretiranje komaraca ne samo sa zemlje, već i iz zraka.