Osječko-baranjska

OTVORENO PISMO RADNIKA MEGGLEA ŽUPANU

Anušić: situacija oko Megglea ide u dobrom smjeru

Ostalo je malo vremena, nemojte dozvoliti da se ugasi proizvodnja – grad bez tvornica, bez proizvodnje postaje grad bez ljudi, a grad bez ljudi nije grad. Poručili su u otvorenom pismu osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću, radnici Megglea, kako stoji u potpisu, njih 156 sa liste kojima je uručen otkaz ugovora o radu. On im odgovara – na dobrom smo putu da se situacija oko Megglea uspješno riješi.

Meggle   FOTO:Republika.eu
Piše: Jelena Grgić / Republika.eu

Radnici Megglea obratili su se županu Anušiću otvorenom zamolbom za spašavanje „Osječke mljekare“, jer kao što je poznato, ta je tvrtka 16. srpnja najavila da krajem godine zatvara proizvodnju u Osijeku i time gasi 156 radnih mjesta. Među ostalim, ističu kako znaju i žele dalje raditi, te mole za pomoć u pronalaženju kupca. Tvrtka odlazi iz Hrvatske i procedura u kojoj se radnici nalaze je jasna, odgovara župan. Sa zadnjim danom kolovoza oni završavaju radni odnos, otkazni rok je produžen do kraja godine, otpremnine su uvećane za 20%, no ipak ih umiruje te poručuje da situacija oko Megglea ide u dobrom smjeru.

"Paralelno se vrše pregovori Megglea i tvrtki koje žele i hoće preuzeti Meggle i koje će preuzeti proizvodnju i pogon i veliki ili veći dio radnika. U ovom trenutku ti pregovori idu u dobrom smjeru i završit će vjerojatno sa dobrim rezultatom i za Meggle i naravno i za radnike i za grad Osijek i za Osječko-baranjsku županiju. To je ono što mogu reći. U ovom trenutku procedura koju oni prolaze je koja moraju nažalost proći. Od 31.12. više neće biti zaposlenici Megglea nego nadamo se neke druge firme i nastaviti i dalje raditi, dobivati svoj osobni dohodak, spasiti mliječnu prerađivačku industriju u Osijeku", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

A upravo spas žele radnici koji na kraju pisma poručuju kako se radi o važnom društvenom, socijalnom i političkom pitanju te smatraju da se sve može riješiti zajedničkim snagama. Zaključuju – nama samo treba prilika, ništa više.