Osječko-baranjska

MANJE POZNATA ZANIMLJIVOST

Osijek nekada: grad bludnica i gostionica

Vođene ture gradom nisu namijenjene samo turistima, već i onima koji žele naučiti neke nepoznate ili manje poznate povijesne zanimljivosti o mjestu u kojem žive. Osječka Tvrđa svakako je jedno takvo mjesto o kojemu se uvijek može saznati nešto novo, pa su Osječani tako sinoć zavirili stotinjak godina u prošlost i otkrili tajne tadašnjeg noćnog života.

Ilustracija   FOTO:Gerd Altmann / Pixabay
Piše: Branimir Suhić / Republika.eu

Prije stotinjak godina život u Osijeku bio je u tehnološkom smislu znatno drugačiji nego danas. Bez pametnih telefona, Interneta, video igrica i virtualne stvarnosti, tadašnji su se Esekeri morali zabavljati na kreativnije načine. Kako je to bilo doba brojnih obrta ili zanata, za očekivati je i kako je bilo onih koji su se bavili i najstarijim zanatom. U Osijeku je nekada bilo registrirano devet bludilišta sa 120 bludnica. Prve zakonske regulative donijela je Marija Terezija, kada su bile propisane i kazne za bludnice koje primjerice namjerno zaraze svoga klijenta ili ga pokušaju opljačkati.

"Kazna je bludnicama bila da ih se ošiša na ćelavo, polije katranom, baci na njih perje i da ih izbičuje. Zato vam i dolazi ona, zalit ću te katranom i pokrit ću te perjem. Njen nasljednik, sin Josip II, je ublažio taj zakon, ali onda u 19. stoljeću dolaze ovi pravilnici koji su najdulje vremena vladali", kaže turistički vodič Stanislav Subotić.

Kako je bivša monarhija bila poznata po svojoj birokraciji i zakonima, u pravilnicima je jasno bilo određeno tko može, a tko ne može otvoriti bludilište.

"Gospoda nisu mogla, znači muške osobe nisu mogle biti vlasnici bludilišta. Dame moje, morale ste imati 30 navršenih godina, mininalno, nekažnjavane, povjerljive osobe i kao takve ste mogle biti vlasnice bludilišta", dodaje Subotić.

I za postati bludnicom bilo je pravila, pa je tako bilo potrebno imati najmanje 17 godina, a djevojke nisu smjele biti niti trudne, a niti nevine. Također, starije su se bludnice mogle odlučiti i na bavljenje tim poslom na pola radnog vremena, a drugu polovicu mogle su raditi na nekom drugom radnom mjestu. Besplatna tura Tvrđom pod nazivom "Vojnici, gostionice i bludnice" nastavak je tura vođenih prvi puta prošle jeseni, a i ovoga puta probudila je zanimanje Osječana.