Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Sve može propasti ali je jedino bitno da sadašnja politička bulumenta ostane na vlasti

Ukoliko vam se čini kako je prisutno stanje ukupna socijalno-ekonomijska, društvena i politička neizvjesnosti u zemlji i da situacija izmiče kontroli, pa ......u pravu ste !?

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Prije nekoliko mjeseci na Vladi RH, premijer je iznosio projekciju kretanja pozicija DBP. Istaknuti su podatci o očekivanom padu DBP od 9,4 posto za 2020. godinu ali i rastu 2021. godine do razine 6,4 posto. Predviđanja iz Bruxellesa za RH je pad DBP-a od 9,1 posto za 2020. godinu i njegovom rastu od 7,1 posto u 2021. godini. Kako sada stvari stoje u odnosu na kretanje DBP-a za 2020. godinu treba istaknuti da je Hrvatsko gospodarstvo palo u drugom tromjesečju 15,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njegov najveći pad od kada se vode ti podaci.

Šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekivali su pad DBP-a za 13,9 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u širokom rasponu od 13 do 17 posto (vidi Izvor:DZS, Zagreb, N1, 28.08. 2020. godine).

Kolega I. Lovrinović je predvidio još prije tri mjeseca da će "pad DBP-a biti između 15% i 20%. DBP je službeno pao za 15,1%. Jasnije rečeno on se smanjio sa 400 na 340 milijarda kuna".

Za usporedbu, DBP je od 2009 do 2015.g. pao 12,5%. Znači 6 godina je trajala recesija i pad od 12,5% je bio kumulativan. Sadašnji pad ostvaren je samo u tri mjeseca. Kada u tako kratkom roku DBP padne iznad 10% u ekonomskoj teoriji se smatra da je ta zemlja odmah ušla u depresiju i da slijede teški dani ali i nužni odlučni i promišljeni potezi u ekonomskoj politici, navodi kolega I. Lovrinović.

Međutim, takvih poteza nažalost nema jer Vlada sve nade polaže u EU fondove i beskrajne krugove porezne reforme, što se pokazalo neučinkovitim. Nalazimo se u bezkoncepcijskom stanju u kojem Vlada očekuje da će EU riješiti naše probleme što je opasna zabluda, napisao je kolega I.  Lovrinović na facebooku 28.08.2020. godine.

I tu smo gdje jesmo. Sve može propasti ali je jedino bitno da sadašnja politička bulumenta ostane na vlasti.

U 2008.g. Hrvatska se skoro približila DBP-u koji je imala 1990.g. Trebalo je 6 godina da zbog pada od 12,5% ponovo dođe na tu razinu. Sada je gospodarstvo još više palo i ispod smo razine DBP-a koji smo imali 1990.g., ističe kolega I. Lovrinović.

Postavlja se pitanje: "Je li sadašnja politička vlast i oporba imaju dostatnog znanja i financijalne mogućnosti da interveniraju u privatni sektor i da mu pomognu prevladati ovu do sada najtežu krizu društva i države u zadnjih 30 godina"?

Pogledajte ministre u Vladi; većina njih nikada ranije nije radila poslove koji su bliski onome što sada rade a oni su važni članovi Vlade. Svi su se vratili s godišnjeg odmora preplanulih lica i pokazuju energiju kako će oni eto sad s jeseni prihvatiti se teških problema što su nastali u društvu i gospodarstvu zbog coronavirusa, a za vrijeme njihovog drugog mandata. Njima nije jasno da je coronavirus otkrio problem njihovog znanja i umijeća. Ali, taj je virus i zdravstveni problem. E', tu i je sveprisutni problem. Naime, zdravstveni problem je otvorio teško stanje u zdravstvu koje kumulira gubitak od preko 9,5 mlrd kuna, a ne može se financijski osloniti na Proračun i gospodarstvo koje je u depresiji i recesiji. Taj teški problem nastao je iz neznanja i političke bahatosti što je hrvatski politički sustav podcjenjivao punih 30 godina i sada je došlo vrijeme "Za čiste račune" (vidi knjigu: H. Sošić, Za čiste račune, Zagreb 1972. godina). Pogledajte samo te zastupnike u Saboru ali i europarlamentarce od čije aktivnosti se očekuje mnogo, a koja je gotovo neprepoznatljiva, iznimno ne u osobnoj estradnoj prezentaciji. E', tu se porazili estradne umjetnike! Sve treba mijenjati! Ništa više ne može biti kao što je bilo do pojave coronavirusa. Vlada se mora sudariti s cijelim nizom reforma, olakšati funkcioniranje gospodarstva, posebno privatnog sektora, rasteretiti proračunsku potrošnju, racionalizirati brojnost Sveučilišta, Veleučilišta, Agencija, općina, gradova i županija i etc. Dosta toga treba privatizirati i smanjiti opću i osobnu potrošnju, a povećati investicije iz Proračuna.

Znate što? Sadašnja Vlada neće nas izvesti iz krize jer nemaju znanja. Prožeti su sve većom korupcijom i isključivo se oslanjaju  na EU. Koronu koriste da bi izbjegli surovu realnost i opravdali se zbog  snažnog pada DBP-a koji će voditi rastu nezaposlenosti, povećanju siromaštva, oskudijevanja i tenzija svih vrsta.

Nažalost, niti sadašnja oporba u Saboru nema jasnih rješenja za ekonomijski razvoj već su okrenuti ideologiji i dnevnim medijskim prepucavanjima.

Kolega Lovrinović je naglasio da bi "javni dug zbog pada DBP-a mogao biti 92% ali je zbog današnje objave o padu DBP-a od 15,1% javni dug bi mogao dosegnuti do 97% DBP-a".

Jedno je sigurno, ovo je prvi pad gospodarstva od polovice 2014., a najveći od 2000. godine, od kada DZS prati te podatke.

Dosad najveći pad od 8,8 posto zabilježen je u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize. Ukoliko tomu dometnemo stanje javnog duga koji će dosegnuti do 92 posto DBP-a, e' tada se otvara razdoblje dugoročne depresije i recesije.

Postavlja se pitanje: "Jesu li su restriktivne mjere paralizirale gospodarstvo ili se hrvatsko gospodarstvo nepripremljeno sučelilo s tzv.  'Lockdown'?". Jedno je sigurno, ta je epidemiološka mjera izazvala rekordni pad osobne potrošnje, najveće sastavnice DBP-a.

Dakle, treba se prisjetiti da su od 15.03. do 15.05.2020. godine uvedene epidemiološke mjere djelomično do potpuno obustavile niz gospodarstvenih aktivnosti, kao odgovor na suzbijanje pandemije COVID-19. "Te su mjere  utjecale na snažno pogoršanje indeksa pouzdanja proizvođača i potrošača, uz istovremene visoke stope pada u gotovo svim djelatnostima, od trgovine na malo do niza industrijskih djelatnosti”, navodi jedan od analitičara u anketi Hine.

Svemu tomu tri mjeseca post festum ministar financija, g. Z. Marić ističe: “Razumijem ja nekakvu vrstu pozitivnog pritiska opet na nekakve mjere, ali mislim da su svi svjesni koliko je država izdašno na neki način poduprla gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta. Međutim, isto tako "svi su svjesni da se to ne može raditi do unedogled”, kazao je Zdravko Marić, javlja RTL. Naravno! Dometnuo bih: Podaci o drastičnom padu DBP-a ukazuju da gospodarstvo ne može izdržati još jedan "lockdown". I što ćemo sad? Gospodarstvo ne može više izdržati bilo kakvo "usporavanje", nema snage za pojačane investicije i zapošljavanje, a u javnom i državnom sektoru je izostala radikalna reforma. 'Pače, tamo se nastavlja istim putom definiran klijentelizmom, elitizmom i neracionalnosti. Pogledajte samo sve te množine institucija, Veleučilišta, Sveučilišta, brojnih zaposlenika u državnom i javnom sektoru. Jeste li primijetili da su nešto poduzeli, predložili ili ponudili neka rješenja. Ne!? Na televizijama svi samo mantraju o širenju corinavirusa. Pri tomu su im lica potamljela na Jadranu i u pravilu razmišljaju kako se zaraza coronavirusom događa drugome, a oni su tu da komentiraju, educiraju naciju. Poslije se godišnjeg odmora svi vrate u svoje kancelarije i od Vlade iz Proračuna računaju na sigurnu plaću. Je li će se s jeseni baš zgoditi taj konzervirani i privilegirani način diferenciranog ponašanja i neodrživog socijalnog stanja u državi? Vlada će do kraja godine imati veliki problem jer će stopa nezaposlenosti premašiti 20 posto. Broj nezaposlenih će porasti preko 250 tisuća, a pad zaposlenosti će se kretati do 17 posto. Jedino mjere rekonstitucije hrvatskog društva i države mogu dati "sigurne" pomake i rezultate. Sve drugo će biti sučeljavanje s još težom "Općom krizom" u prvom kvartalu 2021. godine. Ne želim biti katastrofičar. Želim biti realan i upozoriti premijera i Vladu da su ušli u doba ukupne neizvjesnosti zbog evidentno bezkoncepcijskog stanja. U tim okolnostima Vlada i vlast će imati samo dvije alternative. Prva je radikalni zaokret svega i svačega, tj. treba odmah pristupiti rekonstituciji hrvatskog društva i države. Druga alternativa je mogućnost izvanrednih izbora i odvlačenje zemlje u tešku depresiju i recesiju što bi bilo doba ispunjeno nesagledivim sadržajima političke i društvene katarze.

I na kraju umjesto zaključka, citat: "U drugom kvartalu  DBP je pao 15,1%. U samom smo vrhu na ljestvici zaraženih od coronavirusa. Sudovi seksualne predatore koji se okomljuju na djeci osuđuju na minorne kazne, uz obrazloženje da je riječ o obiteljskim ljudima (?!), dok političare uglavnom ne osuđuju, a osuđenim tzv. uglednicima odgađaju izvršenje zatvorske kazne sve do prirodne smrti. Crkva pedantno  uzima sredstva na javnim natječajima za aktivnosti koje su joj već financirane Vatikanskim ugovorima.

Ovo je siromašna, jadna, politički i ekonomski bezidejna zemlja koju čerupaju svi koji je navodno vole. Ovo je zemlja za predatore - seksualne, političke, ekonomske, religijske... Institucionalizirali smo predatorstvo, a našu nemoć demonstriramo jednodnevnim čuđenjem nad počinjenim zvjerstvom kojega već sutradan, u dubokoj šutnji i zaboravu, legaliziramo", napisao je komentar g. Marko Vučetić na svom facebooku 28.08.2020. godine. Sjajno! Potpisujem!

Prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu