Osječko-baranjska

GRAĐANI MUKU MUČE S KRVOPIJAMA

Komarci napadaju, a Grad Osijek odbio preporuku za aviotretiranje

Građani Osijeka i okolice i dalje muku muče s najezdom komaraca. Služba za dezinsekciju županijskog Zavoda za javno zdravstvo izdala je stoga novu preporuku za aviotretiranje, no Grad Osijek ju je odbio.

Piše: Jelena Grgić, Mislav Bartoš / Republika.eu

Iako je ljeto pri kraju i temperature su niže, komarci ne posustaju. Najgore je poslijepodne i predvečer kada je nemoguće boraviti na otvorenom bez njihovih uboda. Nezadovoljni Osječani poručuju kako od letećih napasnika ne mogu živjeti.

- Ja sam svaku večer u gradu, na stadionu. Radim kao trener. To se ne može opisati da se to ne može uništiti. Ja ne pamtim u mojih 77 godina da je ovako bilo strašno komaraca. I to po cijeli dan. Zna nestati, ali za sat vremena kao da je netko bacio iz košnice. Nemoguće je živiti.

Da je situacija ozbiljna potvrđuju nam iz osječko-baranjskog Zavoda za javno zdravstvo. U CDC-klopkama postavljenim na dvadesetak lokacija uhvaćeno je od 7 do čak 18 tisuća jedinki, a granica je 200. Služba za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju izdala je preporuku za aviotretiranje, no kažu kako ju Grad Osijek nije prihvatio. To čudi s obzirom na nedavu izjavu zamjenice osječkog gradonačelnika Žane Gamoš prilikom najave posljednjeg napada na komarce iz zraka.

- Grad Osijek je uzoran primjer grada koji kvalitetno komunicira i sprovodi sve preporuke na terenu, rekla je 24.08. zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Razlog odbijanja je financijske prirode.

- Nisu prihvaćene samo dvije preporuke za avionski tretman s obzirom da je cijena oko 450 tisuća kuna, a avionski tretman se ne radi na širokom području nego samo sjevernom zelenom pojasu tako da je učinak upitan odnosno nije dovoljno efikasan, kaže pročelnik UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić.

Tako će se osim večeras i sutra komarci tretirati samo sa zemlje. S obzirom da će tremperatura zraka narednih dana rasti, očekuje se i dalje povećana aktivnost komaraca. Pitanje je hoće li biti novca za nastavak suzbijanja jer je iznos za tu namjenu već povećan pa je dosada Grad Osijek utrošio 3,5 milijuna kuna.

- S obzirom da imamo izvanrednu situaciju u gradskom proračunu morat ćemo osigurati sredstava, ali treba racionalno s obzirom da su sredstva ograničena. Naravno da tu imamo situaciju sa susjednim općinama, bore se koliko mogu, ali je intenzitet tretmana u Osijeku daleko veći što se zapravo vidi i na samom rezultatu, kaže Kristić.

Sumnjamo da bi se s time složili građani koji više ne znaju na koji način se obraniti od uboda letećih krvopija.