Politika

HDSSB-OV DRŽAVNI TAJNIK SALAPIĆ PORUČIO

''Vlada neće dopustiti tsunami ovrha nakon 18. listopada''

Hrvatska Vlada neće dopustiti tsunami ovrha nakon isteka moratorija na ovrhe 18. listopada, poručuje HDSSB-ov državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić. Kaže kako neće sve ovrhe ići odjednom, niti će svi postupci biti aktivirani ukoliko između strana dođe do dogovora o načinu otplate duga. Prema procjenama Ministarstva u ovome trenutku pred ovrhom je između 300 i 350 tisuća građana. 170 tisuća predmeta je u FINI, a 174 tisuće kod javnih bilježnika.

HDSSB-ov državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić   FOTO:Republika.eu
Piše: Josip Dubrović / Republika.eu

Ministarstvo pravosuđa i uprave vodi intenzivne razgovore s javnim bilježnicima, predstavnicima FINE i vjerovnicima oko toga kako će se rješavati naplata dugova nakon isteka moratorija na ovrhe 18. listopada, kaže HDSSB-ov državni tajnik Josip Salapić.

"Ono što je naša preporuka, dakle svim eventualnim ovršenicima i novima i starima, a isto tako i vjerovnicima, već po Zakonu o obveznim odnosima svi se već unaprijed mogu dogovoriti o načinu otplate svoga duga i to je ono što se spominje otplata duga na rate. Dakle, vjerovnik i dužnik se već sada prije pokretanja ovršnog postupka mogu, i po nama i trebaju dogovoriti da uopće i ne dođe do ovršnih postupaka", kaže nam državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić.

Ukoliko do njih dođe morat će se primjenjivati Ovršni zakon. Salapić kaže kako Vlada nije odustala od novih zakonskih odredbi. Traži se najbolje rješenje za sve strane u postupku. Da se dugovi naplate, ali uz najmanje moguće troškove za dužnike.

"Dakle, ono što mi moramo učiniti, a to je da utječemo na to da ovršni postupak bude pravedan, da bude prema ovršenicima takav da nema velikih troškova, da se to jednostavno riješi, i kažem najbolje nagodbom, a onda ako ne, mi ćemo utjecati na to da novo zakonsko rješenje. Sada smo mi u fazi da prihvatimo eventualne izmjene i dopune postojećeg zakona na taj način da ćemo izmjenama i dopunama prije svega utjecati na to da se smanje troškovi ovršnoga postupka, da ovršni postupak bude brz i jednostavan", kaže Salapić.

Posebno se to, dodaje Salapić, odnosi na male ovrhe za režije, za neplaćene račune teleoperatera ili dugove po kreditnim karticama, čiji troškovi ovršnog postupka ne smiju biti višestruko veći te da se u jednom jednostavnom i ubrzanom postupku putem obrasca riješe na najbolji mogući način za obje strane. Također, izmjenama zakona se onemogućavaju deložacije tijekom zimskih mjeseci, ovrhe i deložacije na jedinoj nekretnini, a povećava cenzus vrijednosti ovršnog postupka s 20 na 40 tisuća kuna, kaže Salapić.

"Proširili smo krug primanja kojima izuzimamo od ovrhe, a to su regresi, božićnice, socijalne naknade, a isto tako vodit ćemo računa da svaki ovršenik prije nego što dođe uopće do pokretanja ovršnog postupka javni bilježnik će imati obvezu obavijestiti ovršenika na vrijeme, dakle ovršenik će imati pravo da prije nego što se pokrene ovršni postupak da da svoj odgovor i eventalno riješ svoj dug u nekom vremenu u dva tjedna do 30 dana, da uopće ne dođe do toga postupka", kaže Salapić.

Isto tako, više nitko neće moći biti blokiran, a da prije toga ne dobije najavu o blokadi, dodaje državni tajnik Salapić, najavljujući stupanje na snagu novih zakonskih izmjena najkasnije do kraja ove ili početkom sljedeće godine.