Društvo

HZJZ OBJAVIO NOVE KRITERIJE

Skraćuje se izolacija asimptomatskih bolesnika sa 14 na 10 dana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke i kriterije za testiranje na koronavirus, a skratio je i najavljivanu izolaciju asimptomatskih bolesnika s 14 na 10 dana, od uzimanja brisa koji je PCR pozitivan.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Za one s blagom ili umjerenom kliničkom slikom, uvjet za skraćivanje izolacije je minimalno 24 sata bez povišene tjelesne temperature, a za oboljele s teškom kliničkom slikom izolacija će i dalje trajati minimalno 20 dana. Oni koji su koronu preboljeli, ne moraju se, bez obzira jesu li kontakti zaraženog, unutar tri mjeseca ponovno testirati pod uvjetom da nemaju simptome bolesti.

Izmijenjen je i kraj izolacije za zdravstvene radnike gdje više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao. Također, po završetku karantene za zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom više nije potrebno imati negativan PCR rezultat brisa prije povratka na posao.

Sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja i boravka za starije i teško bolesne odrasle osobe jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku gdje se uzima i djetetu), navodi se u dokumentu.

Podsjetimo, Hrvatska je novi tjedan opet započela s nižim brojem novozaraženih koronavirusom. Na nešto više od 3.200 testiranih, jučer je potvrđeno 70 novih slučajeva zaraze. Nažalost, preminulo je pet osoba. Splitsko-dalmatinska županija, koja već tjednima prednjači u dnevnom broju pozitivnih slučajeva, jučer je zabilježila tek dva nova. Glavni grad pak bilježi 16 novozaraženih, među kojima su i učenici i učitelji.