Politika

IZBORI SUTRA, PET JE KANDIDATA

Tko će preuzeti SDP nakon Davora Bernardića i potopa na parlamentarnim izborima?

Unutarstranački izbori u SDP-u održat će se sutra po načelu jedan član - jedan glas. Za novo čelno mjesto u stranci natječe se ukupno pet kandidata: Ranko Ostojić, Peđa Grbin, Željko Kolar i Mirela Ahmetović i Marino Percar. Preuzimanje stranke nakon potopa na parlamentarnim izborima - zajednički je cilj svih kandidata. No, u toj fotelji ima mjesta samo za jednu osobu.

Tko će preuzeti SDP nakon Davora Bernardića?   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Media Servis

Ranko Ostojić jedan je od SDP-ovih veterana, koji je u zadnji čas odlučio da kreće u utrku za novog šefa stranke. Bivši ministar unutarnjih poslova, na osobni zahtjev se nije našao na listi Restart koalicije za Hrvatski sabor. U razgovoru za Media servis Ostojić otkriva motive svoje kandidature.

"U ovom trenutku je SDP u dubokoj krizi, treba zaustaviti ovaj slobodan pad, ja ne želim biti grobar SDP-a, nego ona osoba koja može ponovno dignuti SDP-a na noge. Pravi SDP-ovac neće gledati sa strane kada je njegova stranka u krizi i kada je doživjela ogroman potop i debakl na izborima".

Na predstojećim unutarstranačkim izborima nudi svoje smjernice i prioritete. Predlaže Vladu u sjeni koja bi, smatra, odgovarala na krizne situacije, ali bi osigurala i jedinstvo unutar SDP-a.

"Prije svega, okretanje radnicima, definiranje odnosa Crkve i države, pitanje škole, obrazovanja, sudstva, birokracije, svega što građanima zagorčava život, izborno zakonodavstvo, nepotizam, stanogradnja, socijala, zdravstvo, prekobrojne općine i gradovi, povećanje plaća - jasno, glasno i hrabro govoriti da imamo rješenja, da smo mi SDP i da nismo light HDZ".

Među kandidatima je još jedan iskusan političar, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Njegov program je „Novi SDP. Nova Hrvatska.“

"Sve u interesu boljeg života naših građana. I ono što je izuzetno bitno, jednakost, jednake šanse, pravednost, Hrvatska bez korupcije i više se nikada neće dogoditi da SDP zaboravi na svoje građanke i građane, red, rad i disciplina, šansa za svakoga, naprijed samo sposobni".

Među najaktivnijim i najprepoznatljivijim saborskim zastupnicima SDP-a svakako se istaknuo Peđa Grbin. U svom programu za novog šefa stranke posebno se zalaže za zaštitu prava radnika.

"Zaštita prava radnika nije borba protiv poslodavaca, ona je samo to, zaštita prava slabijeg da za svoj rad dobije odgovarajuću plaću, a da rad izvršava u sigurnim rukama, da ga se ne maltretira na kraju radnog vremena beskonačnim mailovima, a ako se maltretira, onda da to bude adekvatno plaćeno".

Među kandidatima za šeficu SDP-a je i jedino žensko lice, Mirela Ahmetović, načelnica Omišlja u drugom Mandatu. U javnosti je prepoznata kao žestoka kritičarka vladinog projekta plutajućeg LNG terminala. Kao saborska zastupnica SDP-a u drugom mandatu došla je do izražaja tek nedavno usporedivši premijera Plenkovića s Ivom Sanaderom.

"SDP je u krizi kadrova i politika, SDP je otuđen od članstva, SDP je u krizi identiteta. Iz tog razloga moramo definirati jasne ciljeve unaprijeđenja organizacije SDP-a, ali i definiranja jasnih i nedvosmislenih politika za koje će se SDP zalagati i koje će provoditi. Članstvo SDP-a je najvažniji pogonski motor samog SDP-a. Godine devastacije i i nekomuniciranja s članstvom dovele su do situacije da je članstvo stvorilo zid između njih samih i između dužnosnika."

Kandidat za predsjednika SDP-a je i Marino Percan, korporativni konzultant za trgovačko pravo i pravo društava. Smatra da SDP-u nije dovoljan niti Restart niti Refresh, nego unutarstranačka revolucija. U fokusu njegovog programa je rješavanje korupcije u hrvatskom društvu.

"Transparentnost svih javnih nabava i dopustiti da se oporba, u gradskim i općinskim vijećima ili na svim državnim razinama, da i članovi oporbe budu u tijelima o kojima se odlučuje, to je najčešće javna nabava i nakon toga da to bude maksimalno transparentno."

Rezultati unutarstranačkih izbora u SDP-u znat će se sutra navečer, kada će javnost saznati nasljednika Davora Bernardića.